Начало / Новини / Близо 12 милиона лева струват евроизборите на партиите

Близо 12 милиона лева струват евроизборите на партиите

Близо 12 млн. лв. са похарчили за кампаниите си за евровота всичките 24 партии, коалиции и независими кандидати, които участваха в надпреварата през май. Това показват финансовите им отчети пред Сметната палата, публикувани вчера. Нито една формация не е скрила харчовете си от националните одитори, но две са се забавили с декларирането им, пише „Монитор“.Партия „Зелените” и прочулият се покрай скандалите с присвоени ЕГН- та Съюз на комунистите в България, са подали отчетите си след предвидения в закона едномесечен срок.

Най-скъпата кампания е провела коалицията около ББЦ, която излъчи като евродепутати Николай Бареков и Ангел Джамбазки. Отчетените от формацията харчове за агитация са точно 1 926 301 лв., с което почти достигат заложения в Изборния кодекс таван от 2 млн. лв. Голяма част от крупната сума ББЦ и партньорите й са набрали от дарения – 859 480 лв.

Втора по харчове за кампанията е „Коалиция за България” с 1 899 282 лв. Въпреки сериозната сума социалистите не успяха да реализират целите си и вкараха едва четирима евродепутати. От разходите става ясно, че БСП е наблегнала на агитацията през различни видове медии и по-малко на плакати и концерти.

На масовите партийни прояви в кампанията са заложили обаче от ГЕРБ, които са трети в класацията по изразходвани средства за вота с отчетените 1 622 992 лв. От данните пред Сметната палата става ясно, че партията на Бойко Борисов е похарчила близо половин милион лева за предизборни концерти, събрания и форуми.

Третата по резултати на вота – ДПС, пък е четвърта по харчове с отчетените 1 610 078 лв. Партията е разчитала в голяма степен на агитация с плакати и флаери, става ясно от отчета й.

Близо 1 400 000 лв. е изляла в кампанията си „Атака”. Парите обаче са отишли на вятъра, тъй като партията не успя да спечели нито едно място в ЕП. Формацията на Волен Сидеров е отчела и над 82 000 лв. неразплатени средства към доставчици на материали и услуги. С борчове от 53 000 лв. е приключила и кампанията и на коалиция АБВ на Георги Първанов, както и НФСБ на Валери Симеонов.

Агитацията на РБ, който си осигури едно място в ЕП, пък е излязла 771 101 лв. От отчета става ясно, че тя е изнесена основно от Меглена Кунева и нейната партия ДБГ, въпреки че в крайна сметка вместо нея в Брюксел отиде вторият в листата – Светослав Малинов, издигнат от ДСБ.

ДБГ е дала близо 500 000 лв. за кампанията, а тя самата е дарила материали и услуги на стойност почти 40 000 лв. С най-скъпа кампания от независимите кандидати е бил Виктор Папазов – почти 100 000 лв.

Вижте още

Цецка Цачева: Политиците са длъжни да да откликва на казусите на хората

До края на кампанията за 44-то Народно събрание в 120 секунди, втората в листата на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − fifteen =