Начало / Новини / Касим Дал, Антон Кутев, Румен Петков и Мария Календерска не влизат в парламента

Касим Дал, Антон Кутев, Румен Петков и Мария Календерска не влизат в парламента

Касим Дал губи мястото си на депутат от Реформаторския блок, Румен Петков няма да е народен представител на АБВ от Шумен, бившата министърка на спорта Мариана Георгиева не влиза като втора от ДПС в Пазарджик. Тези неприятни изненади за партиите поднесе последното преразпределяне на мандатите по метода Хеър-Ниймайер, пише „24 часа“. Мястото на професорка по синтаксис Георгиева се завъртя и отиде при БСП в Пазарджик. Тя беше водач и в София, но в трите столични МИР-а, както и в областта ДПС не вкара депутат. Така бившият областен управител на София Емил Иванов също остава извън парламента. Освен в софийските райони, ДПС не взима мандат само в Перник.

Бившият финансов министър Петър Чобанов обаче влиза като водач на листа в Монтана, след като преразпределението добави място за ДПС там за сметка на втори депутат от ГЕРБ.

Също в последния момент за 43-то НС се класира Деница Гаджева, водач на Атака в 23 МИР, където пък Патриотичният фронт остава с 1 представител. Сигурен е мандатът на Волен Сидеров като водач във Варна и София.

И друга двойка на семейни начала продължава съвместната си работа в парламента – Мая Манолова и Ангел Найденов от БСП. Жената до Николай Бареков – Мария Календерска не стана депутат нито от София, нито от Благоевград.

При ГЕРБ изненадата дойде от Враца – вторият Тотю Младенов се измества от спечелилия 15,28% преференциален вот Красен Кръстев, зам.-шеф на районната здравна каса и общински съветник в Бяла Слатина.

БСП твърдо остава с 39-членна парламентарна група – с депутат повече от ДПС. Не вкарва обаче дори водачите си в Силистра – Антон Кутев, и в Търговище – Явор Куюмджиев (където „Атака“ взе втори мандат), Разград и Кърджали. В Пловдив изпадна Захари Георгиев за сметка на ексректора на УНСС Борислав Борисов от АБВ. Въпреки силната си кампания Весела Лечева, станала от последна 2-а във Велико Търново, също не става депутат, защото и там червените останаха с един мандат. Другият отиде при „Атака“. Скромният „рекорд“ на БСП на този вот са трима депутати от една листа – в 23-и софийски МИР.

При АБВ превъртането вкарва ген. Михо Михов от Бургас, след като партията остана без мандат в Ямбол. Румен Петков губи мястото в Шумен – мандатът отиде при ГЕРБ. АБВ не успя да вкара и знаковата Николина Чакърдъкова в Благоевград.

Най-изненадани се оказаха вчера от Реформаторския блок заради отпадането на Касим Дал. Във Варна, където той влизаше като 2-и след Радан Кънев, два мандата получи Патриотичният фронт. Иначе РБ записват цели четирима от 23-и МИР в София, но нямат човек в други 14 района.

Окончателното разпределение ще стане ясно, след като ЦИК приключи повторното въвеждане на данните от секционните протоколи.

Вижте още

Цецка Цачева

Цецка Цачева: Силата на една партия която управлява е, освен да посочи стореното и направеното от нея, е да осъзнае и признае грешките си

Първо, благодаря на организаторите на общинското ръководство на ГЕРБ, на всички вас, наши членове и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 11 =