Начало / БСП / Мая Манолова: Синдромът 15-15 се вижда при всички партии с номера от 1 до 17

Мая Манолова: Синдромът 15-15 се вижда при всички партии с номера от 1 до 17

588 000 български граждани са се възползвали от възможността да гласуват преференциално. При седмина от кандидатите на партиите, които влизат в ЕП, на практика преференцията е сработила, като са получили над 5% праг, но реално размествания се случват само в 2 от листите, защото останалите кандидати, които са получили преференции, са в челото на техните листи. Това са Сергей Станишев, Момчил Неков, Меглена Кунева, Светослав Малинов, Томислав Дончев, Николай Бареков, Ангел Джамбазки.

Това заяви Мая Манолова – замeстник-председател на Народното събрание и председател на Комисия за взаимодействие с граждански организации и движения, пред журналисти в парламента.

Тя допълни, че още 26 кандидатите от листите, които не влизат в ЕП, са получили преференция над 5%, като общо за 33-ма от кандидатите преференцията е сработила. По нейните думи се забелязва и една интересна тенденция. „За партиите, които имат номера от 1 до 17 практически във всяка една от тях кандидатът, който има съответния на партията номер, получава преференция над 5%”, обясни тя и даде пример с партия номер 2, където кандидат №2 получава преференция от 7,99%.

„Очевидно е, че част от избирателите са гласували повторно за партията, която са избрали и в кръгчетата за преференция. От подобна преференция са се спасили единствено партиите, които имат номера над 18”, уточни Манолова. Според нея разяснителната кампания по тази тема не е била достатъчна и част от избирателите не са разбрали смисъла на преференцията и как се отбелязва тя.

„Възможни са и разговори за промяна на бюлетината, за да няма объркване, но мисля, че объркването с нашия кандидат Момчил Неков изигра ролята на кампания. Ако преференцията означава купени гласове, значи и ГЕРБ са купили над 105 000 гласа, защото толкова е преференцията за Томислав Дончев”, каза заместник-председателят на НС.

На въпрос каква ще бъде съдбата на Момчил Неков тя отговори, че той сам трябва да прецени дали да стане европейски депутат или не. „Решението е негово и на организацията, която го е номинирала”, заяви Манолова и категорично отрече да има оказан натиск върху него, за да се откаже от мястото на евродепутат.

„Срокът, в който избраните за евродепутати трябва да заявят дали искат да отидат, не е изтекъл. Това може да се случи до утре, защото ЦИК не се е произнесъл за окончателното разпределение на мандатите и имената на кандидатите. Няма хора в листата на Коалиция за България, които да не са достойни и да нямат необходимите качества да станат евродепутати”, заключи Мая Манолова.

Вижте още

БСП

Членовете на ръководството на БСП подадоха оставка

„Днес присъстващите членове на ръководството заявиха категорично, че предоставят своите оставки пред Националния съвет. Ще …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − 6 =