Новини

147 секции от три кърджалийски общини не са си предали протоколите

Все още членовете на секционните избирателни комисии от три общини – Кирково, Крумовград и Ардино не са предали своите протоколи. Това са около 147 секции, съобщава bTV. Членовете на избирателните секции разказаха, че са спали по градинките, по пейките и в момента са разпръснати из града в изчакване да предадат протоколите си. Причината да бъдат обработени едва 75% от протоколите на общината е, че около 100 протокола са били върнати поради много грешки за повторна обработка. В последния момент около 25% от състава на РИК-овете е бил изненадващо подменен с мотив от самите партии, по желание на самите членове.

Става ясно още, че още вчера от РИК са съобщили, че това със сигурност би създало проблеми в изборите, тъй като тези хора не са били обучени и със сигурност ще допускат грешки.

Членовете на 61-а секция в града, където снощи мъж вилня и ги заплаши с убийство, още са в шок от случилото се. Хората не смеят да напуснат сградата на училището, без охрана. „Определено ние бяхме заплашени, бяхме заплашени до толкова, че ще бъдем заклани”, каза председателят на комисията Малина Бойчева.

Заплахата дошла от едър мъж, нахлул в изборното помещение със секретаря на районната избирателна комисия. Към тях се присъединил и човек, който се представил за общински съветник. Тримата влезли в секцията, точно когато комисията брои бюлетините. Скандалът става за 4 недействителни бюлетини и довежда до колапс две жени от секцията.

„Те грабнаха бюлетините, започнаха да ги размятат. Аз се помолих, казах „извикайте полиция”. Вънка на вратата се крещеше. Стана ми лошо, започнах да треперя”, разказва Малина Бойчева. Защо в този момент секцията няма полиция, от РИК не могат да обяснят .

При обработени 75% от протоколите, резултатите в региона са за ДПС – 27%, ГЕРБ – 4%, Коалиция за България – 2%, България без цензура – 1%. Най-голям преференциален вот е получила кандидатката на ДПС – Филиз Хюсменова – 467 гласа. Вторият в листата на ДПС – Делян Пеевски, който вече отказа членството си в ЕП е събрал 66 гласа.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.