Новини

15-часов изборен маратон се задава за евровота утре

15-часов изборен маратон се задава за евровота утре. Първите секции ще отворят още по тъмно – в 5 ч. сутринта, а последните бюлетини ще бъдат пускани най-късно до 20 ч. от останалите на опашка избиратели. По-дългият изборен ден е заради няколко секции в бургаски села, които ще отворят с час по-рано от предвиденото в Изборния кодекс време. Изместването на часовника се прави по изключение със специално разрешение от ЦИК. Причината е, че голяма част от гласоподавателите в тези села работят извън тях, като тръгват преди 6 ч. и се прибират вечер след 20 ч., поради което нямат възможност да упражнят правото си на глас.

С новия Изборен кодекс депутатите възстановиха традицията за гласуване между 6 ч. и 19 ч. с възможност за час удължаване, когато пред съответната секция все още чакат гласоподаватели. За парламентарния вот през 2013 г. изборният ден бе изместен с един час и последните бюлетини от закъснели граждани се пускаха чак до 21 ч. Впоследствие обаче бе преценено, че този подход не е добър, тъй като след вота бюлетините трябваше да се разнасят по тъмно, което породи съмнения за манипулации.

На евровота утре секция ще бъде разкрита и в травматологията на „Пирогов“, където и на предишни избори се създаваха условия за гласуване на настанените пациенти. Решението да се занесе урна в лечебното заведение е взето след настояване от 33-ма болни.
Още 40 секции пък ще бъдат отворени в арестите и затворите. В тях ще могат да гласуват близо 1100 прибрани на топло, срещу които все още няма влязло в сила наказание лишаване от свобода.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.