Новини

17 000 са кандидатите за европейски депутати

С гласуването за евродепутати в 21 държави от Европейския съюз, днес предстои кулминация на 8-ите поред преки избори за Европейски парламент. В тях участват близо 17 000 кандидати, включени в над 900 листи. Право на избор имат 400 милиона избиратели, а това колко от тях ще гласуват – и как – ще определи и бъдещето на Обединена Европа. В края на днешния ден гласоподавателите в Европа вече ще са избрали 751 мъже и жени, които ще говорят от тяхно име в единствената пряко избрана от хората европейска институция.

От тях ще зависи каква следкризисна политика ще следва Европейският съюз, как ще преодолява енергийната си зависимост, и кой колко ще получава от структурните фондове.

Работата и убеждения на новите евродепутати ще определят и дали Европейският съюз ще стане още по-ингегриран и по силен – и вътре, и навън, или ще отстъпи пред популиза и националния егоизъм, и ще върви към изчезване.

Първи днес ще направят избора си гражданите на Люксембург – там гласуването ще прикючи в 15 часа българско време. Последни ще се произнесат италианците, където избирателните секции ще затворят, когато у нас ще е полунощ. Едва след това в Европарламента ще бъдат представени обобщени предварителни резултати за разпределението на местата в следващия му състав. По-рано тази вечер ще очакваме данните за избирателната активност, които ще определят колко демократично легитимен ще е новият Европейски парламент.

Изборният ден в седалището на ЕП – белгийската столица Брюксел, започна спокойно и без особена избирателна активност. Очаква се раздвижване по-късно през деня, тъй като в Белгия гласуването е задължително.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.