Новини

3461 кметове избираме на предстоящите местни избори 2015

Общата бройка на кметовете, които ще се избират, е 3461 – при условие, че навсякъде има кандидати. От тях 265 са общинските кметове. Общата бройка на кметовете при промяната в законодателството е завишена с 1/3 в сравнение с изборите през 2011 година. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов, цитиран от Агенция „Фокус“.

Във връзка с предложението на СДС номерацията на партиите, които ще участват в изборите, да започват от 100, Томов коментира, че ЦИК ще вземе решение тогава, когато се обсъди предложението за техническия вид на бюлетината за местните избори.

„ЦИК е благодарна на всяко подобно предложение, за да видим какви гледни точки има. Уверявам ви, че този въпрос ще бъде разгледан много внимателно. Надявам се, че когато вземем решение, вариантът ще бъде по-добър от сегашния“, обясни Томов. По думите му, българите в чужбина, които желаят да гласуват на референдума, ще имат възможност да го направят. „Дали секциите ще останат празни, е въпрос, на който в момента няма как да отговоря. Все пак въпросът е на тема, която засяга българите в чужбина“, уточни Томов.

Той коментира и казусът с кмета на Кърджали Хасан Азис, който не пожела да издаде разрешение на малките населени места с над 100 жители на територията на общината да участват в местните избори, като уточни, че местата с повече от 100 човека население се определят от ГД ГРАО, а не по преценката на кметовете. „Впечатленията на Хасан Азис не могат да бъдат причина да не се изпълни законът. Там, където има над 100 човека, избори ще се проведат“, подчерта Цветозар Томов.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.