8000 души са подали заявления за гласуване в чужбина

От пресцентъра на Министерството на външните работи разпространиха информация за гласуването на българите зад граница. Българските граждани, намиращи се извън страната, могат да гласуват в местата, където има открити избирателни секции зад граница, при спазването на следните условия:

1. да притежават валидна лична карта или паспорт;
2. да са навършили 18 години към 25 май 2014 г. и да не са поставени под запрещение;
3. през последните три месеца преди изборите (от 25 февруари 2014 г. до 25 май 2014 г.) трябва да имат адресна регистрация едновременно:
а) по постоянен адрес на територията на Република България, както и
б) по настоящ адрес на територията на Република България или заявен в Република България настоящ адрес на територията на държава-членка на Европейския съюз. На място гражданите трябва да подадат декларация по образец (Приложение № 25 от изборните книжа), която ще получат в съответната избирателна секция.

Изборният ден е започнал в 06.00 часа местно време и ще приключи в 19.00 часа местно време.

В изборния ден избирателят представя документ за самоличност – паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), и декларация по образец.
Организацията на изборите в чужбина, съгласно Изборния кодекс, се ръководи от ЦИК, но се осъществява от МВнР и дипломатическите и консулските представителства на Република България.

Общият брой на подадените валидни заявления за гласуване в чужбина е 7988. Въз основа на тях и на решенията на ЦИК бяха образувани 168 избирателни секции в 35 държави. Секции са образувани и в държави извън ЕС, като в този случай те са разположени в съответните дипломатически и консулски мисии на Република България. На изборите за Европейски парламент през 2009 г. бяха открити 52 избирателни секции извън страната.

В повечето СИК по предложение на задграничните ни представителства като членове бяха назначени български граждани от съответната общност зад граница. За целта дипломатическите и консулските мисии в продължение на седмици поддържаха активни контакти с организациите на българите зад граница. За попълване на съставите на СИК извън страната Министерството на външните работи командирова 85 свои служители от София. Най-много служители са командировани в Испания (предвид образуваните 43 секции на територията на Испания) 37 души, и във Великобритания – 19. Командировани има и в Германия, Австрия, Франция, Нидерландия, и др. В съставите на СИК извън страната са включени и голяма част от служителите на дипломатическите и консулските представителства.

За техническото обезпечаване на секциите бяха осигурени допълнително 70 преносими компютъра и 95 сканиращи устройства. Изборните книжа и бюлетините за секциите извън страната бяха изпратени с дипломатическа поща.

В ден на изборите в Министерството на външните работи ще действа дежурен щаб, чиято задача е да консултира СИК извън страната по технически и организационни въпроси, както и да подпомага комуникацията с ЦИК.

Министерство на външните работи организира Международния пресцентър „Избори за ЕП 2014”, който се помещава в Зала 3 на Националния дворец на културата, на адрес: Площад „България” 1, София 1414. Международният пресцентър „Избори за ЕП 2014“ започва работа от 19.00 часа. Пресконференциите ще се състоят в Зала 3 на етаж 7 на НДК.

Оперативният щаб на Международния пресцентър „Избори за ЕП 2014“ се помещава в Зала 3.3 на етаж 7 на НДК и отговаря на телефони: 02/9166434; 02/9166947; 02/9166946 и 02/9166713.

МВР и НСО ще контролират достъпа до Международния пресцентър, като ще бъде проверявана цялата широка зона около НДК, заключена между булевардите „Витоша“, „Фритьоф Нансен“ и „Патриарх Евтимий“.

Пресконференциите ще започнат след официалното обявяване на края на изборния ден от ЦИК и след оповестяването на първите официални прогнозни резултати, подадени от регистрираните в ЦИК социологически агенции. Началото на първата пресконференция е с ориентировъчен час 21.30 часа.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.