Новини

Агитационни материали по време на изборите само до 2 лева

По време на предизборни кампании да бъде забранено раздаването на подаръци и награди, с изключение на знамена и агитационни материали на стойност до 2 лв. Такава поправка в Изборния кодекс внесоха от Патриотичния фронт.С текстовете се предлага още гласуването да стане задължително, а глобата за отказал да отиде до урната избирател да бъде 50 лв. Предвижда се още “скаталите се” избиратели да бъдат лишавани от социални помощи за срок от 3 месеца.

От наказания ще се спасяват гласоподаватели, които докажат уважителни причини за неучастие във вота, както и хора с увреждания и такива над 80-годишна възраст. Депутатите са предвидили също да се регламентира възможност за ползване на отпуск от половин работен ден за гласуване.

Предложенията на ПФ обаче не срещат подкрепа от ГЕРБ. Зам.-председателят на парламентарната група Красимир Велчев е заявил пред “Монитор”, че решението за въвеждане на задължително гласуване трябва да се вземе след референдум по темата, какъвто се предвижда с местните избори. Той не одобрява и идеята за таван на цената на агитматериалите, защото това може да се използва за натиск.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.