Прогнози

„АССА-М“: ГЕРБ и БСП изравняват сили в София преди евроизборите

Софиянци разделят симпатиите си между ГЕРБ и БСП на предстоящия евровот, показва проучване на социологическата агенция „АССА-М“. Според агенцията на проф. Михаил Мирчев, двете най-големи партии изравняват силите си в София преди изборите за Европейски парламент. Изследването е направено от 27 март до 2 април в трите многомандатни избирателни района на София – 23-и, 24-и и 25-и МИР. От запитаните, 28 % са заявили, че ще гласуват за ГЕРБ, а 26 процента – за БСП.

На трето място е Реформаторският блок с 11% подкрепа. За „България без Цензура“ ще гласуват 5 на сто от анкетираните, а за АБВ – 3,4 %.

Бившите управляващи от ГЕРБ изглеждат по-стабилни пред опонентите си от левицата, според проучването. Социолозите правят уточнението, че подкрепата за партията на Бойко Борисов намалява и се наблюдава съживяване на лявото. „Все още ГЕРБ са малко по-мобилизирани от БСП. „Атака“ не е за подценяване, особено в 25-ти МИР – 4,5 на сто. Появява се дори НФСБ с близо 1 на сто“, обясни социологът проф. Михаил Мирчев. По думите му тези, които твърдо няма да гласуват, са около 30 процента. 

Според Мирчев, избирателната активност в столицата на предстоящия евровот ще е около 40 % или 400 000 души. „Тази година избирателната активност ще бъде в този порядък – между 370 000 и 400 000 души и сравнително висока за евроизбори“, каза Мирчев. Той посочи, че именно това твърдение се потвърждава от получените социологически данни, като разликата в готовността за гласуване е голяма – в 23-ти МИР тя е 50 на сто, докато в 24-ти и 25-ти МИР е малко над 30 на сто. Очакванията за честни и демократични избори са изразили 56 на сто от анкетираните, а над 40 процента са песимистично настроени, като са с нагласата за манипулации и злоупотреби.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.