България без цензура

„България без цензура“: 138 години по-късно – борбата продължава

Лидерът на Земеделския народен съюз Румен Йончев и зам.-председателите на „България без цензура“ и „Евромайки“ Росен Петров и Даниела Колева взеха участие в честванията на Априлската епопея в Копривщица. Тримата поднесоха венец в града, където преди 138 години бе дадено началото на въстанието. Това е ден, който задължава всички нас да бъдем българи преди всичко, коментира лидерът на ЗНС Румен Йончев. Днес борбата е изнесена не в Копривщица, а в Брюксел, каза той и добави, че там също има много поводи за геройства и смелост. „138 години по-късно борбата продължава“, категоричен беше Йончев.

Радвам се, че въпреки проливния дъжд днес, се събраха толкова много българи, щастлив съм и от факта, че преминахме по този площад, който е така близо до онзи мост, от който изгрява българската свобода, каза зам.-председателят на ББЦ Росен Петров. „Днес е време да си спомним за нещо не толкова величаво в нашата история – как българи предават българи, и заради това предателство Тодор Каблешков е бил печен на бавен огън. Днес ние отдадохме чест на неговата саможертва“, допълни още той.

Априлското въстание избухва на 20 април по стар стил (1 май по нов стил) в Копривщица. То е било планирано за по-късна дата, но трескавата подготовка за бунта не останала незабелязана от османските власти. Те получили информация за начинанието след събранието на революционерите в Оборище от един от участниците в него – Ненко Терзийски от Балдово.

Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото Кърваво писмо. От 95 въстанали села и градчета, във въстанието участват едва около 10 хил. мъже. Макар да е потушено с много кръв и зверства, въстанието постига една от своите цели – то става поводът за първи път светът да обърне внимание на поробена България.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.