Прогнози

„България без цензура“ е трета сила в ЕП със 7.5%

„България без цензура“ е трета сила в Европейския парламент и изпреварва Движението за права и свободи, сочи последното социологическо проучване на Института за модерна политика. Формацията на Николай Бареков в коалиция с ВМРО, ЗНС и Гергьовден събира 7.5% и се нарежда веднага след БСП и ГЕРБ. На четвърто място остава ДПС със 7%. В сравнение с данните от проучването на ИМП през април, когато лека преднина имаше ГЕРБ, в настоящето проучване преднина от 1.2% се регистрира за БСП. Ако европейските избори се провеждат днес, социалистите ще получат 20,5%, а ГЕРБ вземат 19,3%.

Коалицията, оглавявана от Николай Бареков, като нов политически субект, вече е в процес на изграждане на свое твърдо електорално ядро, отчита още проучването. Към момента подкрепа за ББЦ и коалиционните им партньори заявяват бивши гласоподаватели на малки партии, на ГЕРБ, „Атака“, НДСВ и БСП. Предизвикателството пред тази коалиционна формация ще бъде доколко в изборния ден тези високи нива на декларирани симпатии ще се материализират в реален вот, се посочва в изследването.

Шансове за ЕП запазват „Атака“ – с 4.5 % и АБВ – с 3.5 %. Пред тях обаче стои с още по-голяма сила въпросът доколко ще съумеят да мобилизират своите привърженици да отидат до урните в изборния ден. Избирателната активност ще окаже най-пряко отражение върху резултатите на тези формации.

На този етап под бариерата от 5,88 % остават Реформаторският блок, който има едва 2.5 % и НФСБ – с 1.4 %. Прави впечатление, че делът на респондентите, които декларират подкрепа за отделилата се от Реформаторския блок партия „Синьо единство“, е 0.9 %, което вероятно е
сред причините за ерозиралата подкрепа за Реформаторския блок, е изводът в социологическото проучване.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.