България без цензура

Бареков: Коалиция с ГЕРБ само ако аз съм премиер

Николай Бареков постави две категорични условия за коалиция на „България без цензура“ с ГЕРБ в бъдещия парламент. „Ако това се наложи за сформиране на правителство, Борисов има две опции пред себе си – аз да съм премиер или да се търси компромисна фигура за министър-председател, но задължително с управленската програма на ББЦ“. Това обяви лидерът на партията, евродепутат и член на Изпълнителното бюро на Европейската консервативна партия в интервю пред радио К2.

Бареков коментира, че не вярва да се стигне до необходимостта за съюз с ГЕРБ, но той е недопустим с идеите за управление на Борисов. „Неговата програма е най-далечна от нашата. Той предлага да се реже на месо от хората – от пенсионерите, майките, болните. Аз ще режа на месо, но от олигарсите. Те източват огромни суми от държавата и, ако се спре това източване, ще има пари за реформа и за работещите българи“, обясни лидерът на ББЦ.

Той обяви, че „България без цензура“ ще има голяма група депутати в следващия парламент. Ако не успее да сформира сама правителство, ще протегне ръка за диалог с всички, за да се направи нещо смислено за държавата. Бареков е категоричен, че е нужен национален консенсус за закона „Чисти ръце“, за здравеопазването, енергетиката. „Ако не се разберем за тези приоритети, няма как да се извършат реформите, парите за тях в тази държава свършиха“, отсече той.

„Искаме проверка на всички олигарси – кой какво е натрупал. Това, което се окаже, че е взето от тях неизгодно за държавата, ще й бъде върнато“, каза евродепутатът, отхвърляйки тезата, че няма нищо европейско в реприватизацията.

„Партиитe в настоящия парламент са налепи, неадекватни и несъстоятелни. Политиците са неспособни да дадат и едно разрешение в полза на хората. Вместо това се занимават с позорни за един политик дейности – обиди, размяна на реплики, кафеварки. Утре три крадливи партии – БСП, ДПС и ГЕРБ и една умряла – „Атака“ се готвят да правят сбирки в парламента без ББЦ. Ако Борисов и Станишев си мислят, че могат да направят нещо без моята подкрепата и без подкрепата на нашите четвърт милион избиратели, дълбоко се лъжат. Тогава очаквайте неочакваното“, коментира Бареков по повод намерението на парламентарно представените партии да преговарят за предсрочните избори.

По думите му, те вече виждат, че неизбежното ще се случи и нова партия – ББЦ ще влезе в следващото НС. „Тези партии не могат да се ориентират в ситуацията, чакат някой от вън да им каже какво да правят“, допълни той.

Лидерът на ББЦ смята, че „в тази триада в Народното събрание ДПС отново ще си изиграе картите както намери за добре, а БСП и ГЕРБ отново ще бъдат нейни функции“. Той каза, че вярва в тиражираната информация, че БСП и ГЕРБ са готвили общо правителство в рамките на този парламент. „Те трябва да си кажат за тежките си зависимости от Пеевски и Доган. Единствената партия, която не беше оцапана от скандала Цветан Василев – Делян Пеевски, беше ББЦ. БСП щяла да прави Василев премиер, а зависимостта на ГЕРБ от ДПС става все по-ясна, както и играта по оста Сараите – Банкя“, заключи Бареков.

Бареков коментира и разпределението на ръководните постове в ЕС. Според него Мартин Шулц и Жан-Клод Юнкер за лоши кандидатури за председател на Европейската комисия. „Те са стари политици. Дали са вече много на Европа и много са взели. Неспособни са да решат проблемите с бедността и високата безработица“, мотивира се евродепутатът.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.