ГЕРБ

Бойко Борисов: Кристалина няма да е външен министър на ЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е скептичен за възможността Кристалина Георгиева да заеме висок пост в ЕС, заяви той в интервю пред Дарик. „Мисля, че постовете в ЕС вече са разпределени и заради това, че в България имаше разнобой месеци наред за това кой да бъде комисар, пропуснахме златно време да настояваме за по-добър пост и България да издигне своята кандидатура. Българските социалисти искаха да уредят себе си и този вариант вече не стои“, заяви Борисов. „Все пак нека не предизвестяваме кой ще стане председател на Европейския съвет и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, допълни той и потвърди:

„Ние ще продължим да настояваме Кристалина Георгиева да поеме вицепрезидентския пост с добър ресор. Като под добър ресор разбирам екология, енергетика, транспорт, бюджет. Това са темите, по които винаги е могла да се счита за добър успех“, каза Борисов.

Днес следобед в Брюксел държавните и правителствени ръководители на 28-те страни членки ще се съберат на извънредна среща на върха. На нея се очаква да бъде взето решение кой ще наследи белгиеца Херман ван Ромпой на поста председател на Европейския съвет и британката Катрин Аштън на позицията върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. „Когато се избират подобни постове се гледа личностната характеристика, качества“, каза Борисов. Той обеща, че при управление на ГЕРБ, ще бъде подкрепена Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

За кризата в Украйна и санкциите срещу Русия Борисов заяви, че България търпи огромни загуби на всички нива. „Аз съм убеден, че когато има такива загуби, трябва да бъдат компенсирани държавите, които търпят загуби заради тези санкции. Ако има санкции, трябва да има компенсации. На час по лъжичка ограниченията не вършат работа. Нашата позиция на срещата днес на Европейската народна партия ще бъде да се прекрати инвазията на Русия и да се седне на масата на преговорите, за да се реши проблемът с Украйна час по-скоро. От тази война там всички са губещи“, коментира Бойко Борисов.

Според него все пак Русия не е заплаха за България. „Енергийната ни система е в колапс“, каза Борисов. Той прогнозира тежка газова криза през ноември – декември. „Похарчени са всички пари от заемите, които взеха предишното правителство и „Булгаргаз“ няма пари, за да си купи газ. Чирен също трябва да се напълни, за да може при криза, да имаме газ“, каза Борисов.

По повод новия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган Борисов заяви, че България има много силен съсед и трябва много внимателно да следи какво точно се случва там.

Етикети
Покажи още

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − 10 =

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.