Новини

Бойко Борисов не се яви в комисията за Мишо Бирата

Точка единствена в дневния ред на парламентарната комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов се състоя без да присъства нито един от тях. Председателят на комисията Йордан Цонев заяви, че има досъдебно производство в момента, съдът ще каже какво ще се случи, но се надявам да има и юридически последици, защото стана ясно, че съществуват пропуски, действия и бездействия, които са наказуеми.

Пратихме му писмо, той е надлежно уведомен, но имахме усещането, че поканата ни няма да бъде приета, заяви в началото на заседанието Йордан Цонев, цитиран от БГНЕС. Трябваше да му дадем възможност, ако г-н Борисов иска да се яви пред комисията да заяви своята позиция, каза той. Но в обичайния за него стил получихме отговор през медиите, така че г-н Борисов няма да упражни това свое право, констатира депутатът.

Черен ПР си е направил този, който е говорил и заповядвал на шефа на агенция „Митници“ да махне някой от някъде, за да не извършва проверки, отговори Цонев на журналистически въпрос.

Докладът ще бъде пратен на съответните органи – една от целите на тази комисия е да направи публично достояние фактите и обстоятелствата, които чухме на заседанията, другата цел е да коригира пропуски в работата на митническите органи и да изпрати данните на досъдебните и съдебни органи, подчерта депутатът.

Срокът за работа на комисията изтича на 10-ти април т.г., изслушахме много лица, събрахме информация, целите на нашата комисия са постигнати по изясняване на казуса. Цонев обеща на 10-ти април да внесе доклада за разглеждане.

Нека припомня, че ние поискахме материали от всички служби като другата ни цел бе да установим действията на Агенция „Митници“ относно проверката, заради която има записан разговор по онова време между бившия премиер Борисов и бившия директор на митниците Ваньо Танов. От който става ясно, че трябва да бъде спряна тази проверка. Разговорът не беше отречен от никой, нито от самия Бойко Борисов, нито от Ваньо Танов, въпреки че имаше намеци, че бил сглобен, но длъжностни лица потвърдиха, че той е автентичен, посочи Цонев.

Ние се съсредоточихме да разберем какво е имало в тази фабрика за бира, обект на проверката и защо се е налагало покойният й собственик да занимава и премиер, и президент относно това, „да не бъде притесняван“, както се е изразявал той. Установихме любопитни неща, които ще влязат като фактология в доклада. Те се отнасят до сериозни, системни нарушения на митническия режим на данъчните складове, относно водената документация. Натъкнахме се на факти, че е имало колона за производство на спирт, която в предходните 3 г. е произвела според производствените тетрадки около 70 000 литра, което е сериозно нарушение на законодателството в България и е престъпление по НК, смята Цонев

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.