ГЕРБ

Бойко Борисов за отношението на Реформаторския блок в Плевен: Не им отива

ГЕРБ са спечелили една трета от всички места за общински съветници в страната. Това отчете на пресконференция заместник-председателят на партията Цветан Цветанов, който е ръководител на предизборния щаб.„Мога да заявя, г-н премиер,че предизборният щаб си е свършил работата”, обърна се той към председателя на партията Бойко Борисов. Партията е спечелила 129 кметски поста, както и 1727 общински съветници.

Бойко Борисов поздрави всички победители на изборите, „а това са всички участвали в тях”. Той изтъкна големия брой кандидати и коалиции, участвали във вота.

Борисов коментира, че е минала една много по-толерантна кампания, много по-различна от „костинбродската”. „Ефектите от избирателния кодекс се видяха”, каза той и добави, че депутатите трябва да преценят дали трябва да се правят промени.

„От утре кметовете и общинските съветници да седнат на местата си и отговорно да работят, защото програмните периоди изтичат, започват нови”, призова премиерът.

Борисов остро нахока Реформаторския блок за поведението им в Плевен: „Не им отива. За Плевен положих огромни усилия да загубим този вот. Да се говори, че е паднал Плевен като навремето при падишаха и че едва ли не се е освободил от някой!”

„Искам да призова победителите от изборите, всички са победители – ГЕРБ бил големият губещ. Утре като влязат в кметските кабинети, ще видим кой ще влезе в тях и ще се види кой е печеливш и кой е губещ”, коментира Борисов.

По повод пресконференцията, която по-рано дадоха от Реформаторския блок, премиерът каза: „Пази Боже да имам пресконференция, на която да се хваля с един областен град”. Той подчерта, че на много места реформаторите са били в коалиция, подкрепени от други партии. „Моите кандидати всички са от ГЕРБ – кадри, които сме си ги издигнали от нула”, заяви той.

„За да си запазим държавата, трябва да бъдем по-смирени. Аз се чудя от утре как да продължим да сме стабилни в тая тежка международна обстановка. Що за изрази са това „да изметем”, „да премахнем”, „да изчегъртаме”, попита той пак във връзка с кампанията на РБ.

„Освен ДПС, и ГЕРБ е един от гарантите за българските мюсюлмани”, смята Борисов, опирайки се на изборните резултати. Според него, отношението към мюсюлманите, не само в България, трябва да е много внимателно. „Аз никъде не съм излизал да казвам защо работят техните хора с ДПС, с БСП. Мислите, че не ги знам?”, каза Борисов.

„Няма да позволя да ми наприказват куп глупости и да си правят авторитет на мой гръб. Ясно показаха тези резултати – с ГЕРБ няма кой да се мери”, категоричен беше премиерът.

Той посочи, че умишлено не е посещавал Плевен преди изборите. „Дали щеше да падне, ако бях отишъл? Да се пробват на парламентарните избори”, подкани той.

По отношение на резултатите на БСП Борисов коментира: „Ние ценим социалистическата партия. Ние искаме тя да е силна. Това, че сме ги победили сега, не значи, че ще ги победим в бъдеще”.

Във връзка със задаващите се избори и информациите, че Радан Кънев ще иска да се кандидатира от името на цялата десница, той посочи: „ Ако иска, ще направим и вътрешни избори. Аз нямам против”.

„И жени имам, и мъже имам, и то с над 80% бият. Имаме си настоящ президент, да ни е жив и здрав. Но ще дойде време, когато ще ви говоря за тази тема”, отговори лидерът на ГЕРБ за евентуални кандидати за президент. „Защо да отговарям сега? Аз откакто съм човек, само ме питат за президент”, разгневи се той.

„Имат значение българските мюсюлмани в контекста на Изтока”, продължи Борисов. Според него, резултатите на ГЕРБ по места гарантират етническия модел. Хората са се убедили, че не е страшно да се гласува за друга партия, освен за ДПС.

„Найден Зеленогорски да ми се извини“, настоя Борисов по повод изказването на Найден Зеленогорски, че ГЕРБ е купувала гласове в Плевен. „Ако е вярно да покаже хората, ако не да дойде да ми се извини. Ако стои зад думите си да дойде да ми каже кой е. Откъде накъде ще казва такова нещо?“, запита премиерът.

Той подчерта, че ГЕРБ е внесла 6 жалби за купуване на гласове. „Нека да се радват, но с уважение към нашата радост. Направих всичко възможно в Плевен да не спечели ГЕРБ“, каза още Борисов.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.