БСП

Борислав Гуцанов: Честит рожден ден на ГЕРБ – 1 април

Първо искам да честитя рождения ден на нашия основен политически опонент – ГЕРБ. С тези думи депутатът от Коалиция за България Борислав Гуцанов откри пресконференцията, която даде заедно със съпартиеца си Таско Ерменков. Гуцанов определи като интересно неявяването на Бойко Борисов в парламентарната комисия относно за Христо Бисеров и Бисер Миланов-Петното. „Това за пореден път показа незачитането от страна на бившия премиер към институциите и тази шега, която си е пуснал, е доста странна. Дано след като мине първи април все пак се яви на изслушването“, каза още той. По думите му това е шега, но тъжна.

„Какво се случи 4 години по време на тяхното управление. България няма време за губене с ГЕРБ, особено след 4 години такова безумно управление и то точно в областта на сигурността, правата на човека и икономиката“, категоричен бе той.  

По повод препоръката на заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, че България трябва да внимава с корупцията, Гуцанов обясни, че в тази област има много тежко наследство. 

„Това, което заварихме, надхвърли и най-черните ни виждания във всяка една област”, каза от своя страна Таско Ерменков. Той допълни, че относно корупцията във всички мониторингови доклади, в които се говори за голямо корупционно наследство, са за периодите, в които е управлявал ГЕРБ, макар, че излизат сега. „Най-важното, което не трябва да допуснем, е да стигнем до положението, в което народът си каза думата миналата година и каза „не“ на корупцията, днес да страда, че тогава са се допускали грабежи с милиарди“, поясни той.

По повод на изказването на Цветанов, че ГЕРБ няма да използват черен PR, Ерменков обясни, че бившият вътрешен министър е избързал с един ден, защото днес, на 1 април, би звучало по-вярно.

Ерменков, който е и член на Комисията по енергетика в парламента, коментира писмото на еврокомисаря Йотингер до енергийния министър Драгомир Стойнев. „Писмото на комисаря Йотингер до министър Стойнев започва с: „До знанието на комисията беше донесена информацията…“. Ако се преведе с други думи е: „В комисията дойде един донос…“. Надявам се, че времето на появата на доносник в Брюксел и времето на посещението на г-н Борисов в Брюксел е чисто съвпадение, защото не мога да си представя, че сериозни политически мъже се занимават с доноси“, заяви той. 

Според него, това писмо е от рубриката „Една жена каза“ и съдържа изрази като:  „Комисията дочу, че са внесени промени в Закона за енергетиката, които може би, като че ли, едва ли не, ще нарушат изискванията на закона, влезли в третата газова директива, т.е европейско законодателство“.  Ерменков изрази учудване и защо един висш държавен чиновник се обръща към министър и му задава въпроси за неща, които са направили депутати, а не към институцията, която има своите компетенции в една правова държава като България.

„Видимо това е професионалното ниво, а може би и това е поръчката, която трябва да изпълнява, имайки предвид предизборната борба, в която сме влезли не само в България, но и в ЕС и предполагам, че ще бъдат използвани всички средства от тук нататък, имайки предвид малките разлики между ЕНП и ПЕС“, каза той.

Народният представител обясни, че истината е проста и елементарна. „С промените, които вкарахме с Явор Куюмджиев на първо четене в Комисията по енергетика, още не са минали през пленарна зала, ние не нарушаваме европейското законодателство, а хармонизираме българското законодателство с европейското. Защото за газовата директива, за която толкова е загрижен г-н Йотингер никъде и в нито една от частите не се говори за морски газопроводи“, заяви той. 

По неговите думи второто нещо, което се прави е да се уточни откъде започват отговорностите на България по отношение на „Южен поток“. „Естествено, че те са от там, откъдето излиза на територията на България. Той върви по морското дъно, влиза и в териториалните води на България, но все още технологията не ни позволява да правим компресорни станции на 2000 м дълбочина в морето и да изпращаме водолази, които да правят отчет колко количество газ е влязло на територията на ЕС“, допълни той.

По отношение на „Южен поток“ Ерменков каза: „С този проект ние можем да станем енергиен фактор в региона и в Европа. На някого това може да не му харесва, че се случва по време на управлението с мандата на БСП, но ние правим всичко възможно този проект да се случи“.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.