Анализи

Броени дни преди вота горещо проучване на ЕСТАТ показа колко нищожна е разликата между ГЕРБ и БСП

65% от гласоподавателите декларират, че ще гласуват на вота в неделя. Това сочи проучване на агенция ЕСТАТ, проведено между 8 и 15 март и финансирано със собствени средства.

Очакваната реална активност обаче е между 55 и 60 процента, което е равно на между 3 700 000 и 3 900 000 избиратели.

Електоралната картина към момента предполага шестпартиен парламент с участието на ГЕРБ, БСП, ВОЛЯ, Обединени патриоти, ДПС и Реформаторския блок, сочи още изследването на агенцията.

Броени дни преди вота дистанцията между двете водещи формации продължава да бъде малка, но все пак в полза на партията на Бойко Борисов. Ако съотношението на силите се запази, ГЕРБ биха получили гласовете на 29,7%, а БСП тези на 27,1% от гласувалите. Реформаторският блок очевидно успява да консолидира все по-голяма част от десния електорат, предполагаемо поради малките шансове на останалите десни формации.

Воден от предположението за голяма динамика в разгара на кампанията, екипът на ЕСТАТ направи анализ и на промените в нагласите по време на самото проучване. За целта извадката е била разделена на две приблизително равни части от респонденти, интервюирани в два последователни 3-4 дневни периода. Този експеримент откроява интересен факт, който отново е свързан с двата основни играча на политическата сцена – ГЕРБ и БСП. Резултатите на двете партии се променят значително след датата 11 март – близо 3% по-малко декларират намерение да гласуват за ГЕРБ, а също с около 3% се увеличават подкрепящите БСП. Възможно обяснение във вътрешнополитически план можем да открием в скандала между Бойко Борисов и Елена Йончева, започнал точно на 10 март.

Ако регистрираното съотношение на силите се запази и в неделя, ни очаква парламент с доста възможности за коалиране. Поради динамиката на финала на кампанията и неизвестните, свързани с вота в чужбина, изчисляването на мандатите е доста рисковано, но с голяма степен на вероятност може да се прогнозира следното:

– Общо 150 мандата за БСП и ГЕРБ, приблизително поравно
– Общо 60 мандата за ВОЛЯ и Обединени патриоти, приблизително поравно
– Общо 30 мандата за ДПС и Реформаторския блок, приблизително поравно.

Целева група на изследването: български граждани на 18 и повече години Размер на извадката: n=1000
Извадкова грешка за 50-процентен дял при 95% гаранционна вероятност: ±3.1%
Метод на регистрация: пряко стандартизирано интервю в дома на респондента
Период на провеждане: 08.08 – 15.08.2017 г.
Начин на финансиране: със собствени средства

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.