Новини

БСП и ДПС се обединиха в КС срещу президента

Депутати на БСП и на ДПС внесоха в Констуционния съд искане за обявяване на противоконституционност на указа, с който държавният глава Росен Плевнелиев назначи състава на Централната избирателна комисия. Документът е подписан от 117 народни представители от БСП и ДПС. В кулоарите на парламента Мая Манолова обясни мотивите за документа, внесен в КС. „В искането твърдим, че с указа си президентът е нарушил два конституционни принципа – на правовата държава и на разделението на властите“, каза Манолова.

Според управляващото мнозинство, президентът е нарушил императивен текст на Изборния кодекс, което нарушава принципа на правовата държава. Със своя указ Плевнелиев вменява на Народното събрание критерии за избор на ръководството на ЦИК, които не са записани в Изборния кодекс, като по този начин, според Манолова, той се е изявил като законодател и е нарушил и принципа на разделение на властите.

От изказването на Росен Плевнелиев от вчера е станало ясно, че той напълно разбира онова, което законът му налага, обясни Манолова. „То не му харесва и той не го спазва, защото според него не дава достатъчно членове на неговата партия – ГЕРБ“, добави тя и бе категорична, че с изказването си Плевнелиев сам е признал, че смята балансите в ЦИК за нарушени и поради тази причина си позволява да даде на ГЕРБ един член повече.

„Президентът е длъжен да спазва законите, независимо дали му харесват или дали счита, че не е съгласен с балансите. Той откровено нарушава българската конституция, в която се е клел“, настоя Манолова.

Обсъждането на новия Изборен кодекс е започнало още в края на юни, при това при безпрецедентно прозрачен начин, каза Манолова. В обсъждането са се включили множество организации, граждани и експерти. „Къде бяха президентът и неговите съветници по време на това обсъждане? Той можеше да сподели идеите си с гражданите“, обяви Манолова.

Зам.-председателят на Народното събрание коментира и „параноята, че в един от първите варианти на кодекса са предвидени предсрочни избори“. Според нея с един Изборен кодекс не могат да се предизвикат предсрочни избори, но с действията си президентът върви към подобен сценарий.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.