БСП

БСП няма да подкрепи ГЕРБ за промяна на броя на членовете на ЦИК

Няма основание да подкрепяме предложението на ГЕРБ за увеличаване на броя на членовете на ЦИК от 19 на 20. Ние сме против промяна на закона, който току-що беше приет, влезе в сила от 5 март и е задължителен за всички. Това заяви в ефира на TV 7 народният представител от Коалиция за България и член на Комисията по правни въпроси Екатерина Заякова. Тя обясни, че въпреки дългогодишната си практика като юрист, не може да разбере каква е логиката.

„Ако членовете на ЦИК са четен брой и предположим, че всеки изпълнява задълженията си на юрист, прилагащ закона, ако се получи паритет 10 на 10, какво решение ще се вземе от ЦИК?“, попита тя. Депутатът поясни, че решенията на ЦИК сега се взeмат с две трети и ако няма нужното мнозинство по новия закон се счита, че решението е отхвърлено и подлежи на обжалване, за разлика от стария кодекс, където, ГЕРБ си е осигурил начин за победа, елиминирайки жалбите на останалите партии. 

На въпрос дали БСП ще подкрепи искане за импийчмънт на президента, Заякова отговори, че вече има достатъчно основания за това. Като такива тя посочи, че Плевнелиев не изпълнява функциите си на обединител на нацията, заетата от него през лятото позиция  по отношение на протестите, изявленията му в Би Би Си, че е президент от една партия и указът, с който е вкарал Народното събрание в изкуствен скандал.  

На въпрос за сезирането на Конституционния съд за указа на президента за състава на ЦИК народният представител обясни, че съгласно Конституцията на България при събиране на подписите на една пета от народните представители може да се сезира Конституционния съд да се произнесе по противоконституционалността на издадения от президента указ. 

Тя поясни, че ако Конституционният съд обяви за противоконституционно това решение, президентът ще бъде принуден да отмени указа си и да издаде нов, който да отговаря на закона. Заякова обясни, че преди този момент не е имало никакви спорове по секционни, регионни комисии и ЦИК и дори във ветото на президента, в частта от ИК, засягаща избирането на членовете на ЦИК, не е фигурирала. По думите й, ЦИК вече работи и с 18 членове и може да продължи да работи в този състав и до края на изборите.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.