Новини

Бюлетините за Евроизбори 2014 вече се печатат

Печатницата на БНБ вече печата бюлетините за изборите за Европейски парламент, обяви в четвъртък Камелия Нейкова, член и говорител на Централната избирателна комисия. Бюлетините са в печатницата под охрана и ще бъдат предадени на районите избирателни комисии по ред, определен от изборната администрация. За евроизборите ще бъдат отворени 165 секции в 35 страни, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. По думите му, новият Изборен кодекс дава повече възможности за гласуване на нашите сънародници в чужбина.

Днес в ЦИК са приключили консултациите с партиите за назначаване на членовете на секционните избирателни комисии в чужбина и е определен редът за провеждането на социологическите проучвания.

Досега ЦИК е регистрирала за наблюдатели 12 неправителствени организации с общо 6927 души, които ще работят за тях. Регистрирана е и една социологическа агенция, но за тях срокът не е изтекъл.

На 10 май изтича срокът, в който българските граждани с разлика между постоянен и настоящ адрес да подадат заявление за гласуване в общината по настоящ адрес. На 10 май изтича и срокът за издаване на удостоверение за гласуване на друго място – те се издават само на членовете на РИК и ЦИК, както и на наблюдателите.

На 17 май изтича срокът, в който хората, открили грешки в избирателни списъци, могат да поискат поправянето им в съответните общини.

Говорителите на ЦИК представиха основния разяснителен клип за начина на гласуване на 25 май. Клипът ще бъде показван по телевизиите от следващия понеделник. Той показва действията на всеки избирател, когато гласува. Важна промяна е въвеждане на номерация на бюлетините. След попълване на бюлетината член на СИК откъсва от нея номерчето й, което се намира в долния десен ъгъл. Номерчето се пуска в отделна, непрозрачна кутия.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.