Новини

Четири предложения за шефове в ЦИК

След провеждането на публичната процедура и съгласно приетите правила за предложения за състав на ЦИК, парламентарно представените партии и коалиции направиха своите номинации за избор на председател, заместник-председатели и секретар на избирателната комисия, съобщиха от НС.

До крайния срок за подаване на предложенията в деловодството на Народното събрание са постъпили следните кандидатури: от ПГ на ПП ГЕРБ за председател на ЦИК – Маргарита Златарева; От ПГ на Партия Атака за заместник-председател на ЦИК – Мария Мусорлиева; От ПГ на ДПС за секретар на ЦИК – Севинч Солакова; От ПГ на Коалиция за България за председател на ЦИК – Ивилина Алексиева.

Около 40 неправителствени организации са предложили общо 16 души за Централната избирателна комисия (ЦИК), показва справка в сайта на парламента.

Предложенията са за Ангел Ангелов, от Сдружение за извършване на общественополезна дейност „Съюз на одиторите от Сметна палата“, Ивилина Алексиева от Институт за модерна политика и още 12 организации, тя днес е предложена и от ГК „Равни пред закона“.

Камелия Нейкова е предложена от три НПО – Професионално обединение на държавните служители, от Фондация „Обща кауза“и Сдружение „Нова алтернатива“. Предложен е и Стоил Стоилов, Асоциация за реинтеграция на осъдени лица, Таня Цанева от Гражданска инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ). Сред имената е и проф. дпн Тодор Галунов, предложен от Граждански форум „Промяна“. Българска асоциация на пенсионерите – обединени също прави две предложения: инж. Костадин Господинов и инж. Найден Москов.

Регионален съюз на нестопанските организации, Пловдив предлага за член на ЦИК Николай Близнаков. Светозар Съев пък предлагат 4 организации, сред тях е Гражданска Инициатива за Нов Обществен Договор. Благомира Андонова е предложена от ГК „Равни пред закона“, от тях е предложението и за Милен Чакъров. Те са предложили и проф. Димитър Димитров. Той е сред номинираните и от други 12 организации, които правят общо 4 предложения. Те освен на Димитър Димитров са за Цветана Сурлекова, Цветозар Томов, и Евгений Стайков. Предложението им е с днешна дата.

Още вчера обаче от ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят в пленарна зала номинацията на социолога Цветозар Томов. Тогава още те казаха, че той е номиниран от редица неправителствени организации. Всъщност с входящ номер с вчерашна дата са само две от предложенията – това на Ивилина Алексиева и Стоил Стоилов, останалите са от днес, крайният срок за номинации.

Народното събрание ще избере председател, заместник-председатели и секретар на Централната избирателна комисия на 20 март 2014 г.

В 18.00 часа двес изтече срокът, в който парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, трябваше да направят предложения до президента за назначаване на останалите членове на Централната избирателна комисия.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.