Новини

Дама поема ЦИК

Очаква се днес парламентът да гласува новото ръководство на ЦИК. Комисията най-вероятно ще поеме изпълнителният директор на „Института за модерна политика“ Ивилина Алексиева, подкрепена от няколко граждански организации, както и от БСП, прогнозира „Стандарт“. Алексиева е юрист с дългогодишен стаж и е най-обединителната фигура от гражданските организации, коментираха депутати.

ГЕРБ също предложиха кандидатура за председател на ЦИК – доц. Маргарита Златарева, която ще бъде гласувана в ръководството, но като вице на Алексиева. Зам.-председател ще стане и предложената от „Атака“ Мария Мусорлиева. Секретар на ЦИК ще остане Севинч Солакова, номинирана от ДПС.

Освен двете кандидатури за председател, БСП и ГЕРБ ще влязат във втора фаза на спора за броя на членовете. Депутатите на Бойко Борисов искат шест места, а от левицата смятат, че им се полагат пет. Накрая те решиха да оставят на президента Росен Плевнелиев, който трябва да издаде указ, да реши спора. Но той отказа да участва в междупартийната битка.

Сблъсъкът в парламента за ръководството на ЦИК ще бъде повече протоколен, коментираха неофициално депутати от всички партии. От комисията пък свикват днес последното си заседание.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.