Новини

Депутатите прекарали общо 671 дни зад граница

671 дни – толкова са прекарали депутатите в командировки зад граница за близо 10 месеца. Това показва справка на Народното събрание, която bTV e получила по Закона за достъп до обществена информация. От 240 народни представители, 95 са пътували до чужбина. За тези 10 месеца от началото на този парламент лидерът на БСП и на европейските социалисти Сергей Станишев е бил в командировка в чужбина 11 пъти.

Той е посещавал често Брюксел, понякога и за ден, стигнал е и до Рамала и Аман. Янаки Стоилов, който е председател на комисията по външна политика, е бил на път в чужбина 9 пъти. Стигнал е до Пекин, Шанхай, Баку и Ла Валета.

Председателят на парламента Михаил Миков е пътувал 7 пъти зад граница и е посетил съседите ни в Сърбия, Румъния и Македония. По 7 пъти са пътували и депутатите от ДПС Джевдет Чакъров и Четин Казак. Депутатът от Коалиция за България Спас Панчев е стигнал до Тайланд за световната филателна изложба. Поканен е като председател на Съюза на българските филателисти. Визитата му съвпаднала са антиправителствените протести.

Александър Ненков от ГЕРБ пък е стигнал до Азербайджан с колеги. Те наблюдавали президентските избори, които не се различавали от нашенските като организация.

Има и депутати, които ще бъдат запомнени с дипломатическите си совалки, несъгласувани с ръководството на парламента. Страхил Ангелов на своя глава отиде до Сирия. Независимият Румен Йончев стигна до Тайван, непризнат от Китай. Визитата там помогнала на българските винари, твърди той.

Шефът на външната комисия Янаки Стоилов не помни спешно да се е връщал от командировка, за да спасява кворума. В сегашният парламент са зачестили и визитите на чуждестранни делегации.

За 10 месеца разходите за командировките зад граница на депутатите са над 186 000 лева. В тях се включват дневни за близо 26 000 лева, квартирни за над 58 000 лв. и пътни за около 101 000 лв.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.