ГЕРБ

Десислава Атанасова: По повод това какво се случва в ОИК, смятам, че ЦИК трябва моментално да подаде оставка

Още през август госпожа Йорданка Фандъкова поиска увеличаване на членовете на ОИК. Тогава ГЕРБ имаше много ясна позиция не само по този текст на закона, но включително и по изискванията за членове на ОИК. Що се отнася до госпожа Мая Манолова, аз гласувах против избирането й за омбудсман. Това заяви пред Нова телевизия Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„По повод това какво се случва в ОИК, смятам, че ЦИК трябва моментално да подаде оставка. Съгласно Избирателния кодекс 48 часа е срокът за произнасяне резултатите по изборите”, допълни Атанасова.

Тя заяви още: „Тази госпожа (председателят на ЦИК Ивилина Алексиева, б.р.) случайно попадна в ЦИК по предложение на господин Борислав Цеков и госпожа Мая Манолова. Редно беше Манолова да отговори на въпроса кой, кога и откъде назначи този некомпетентен човек за председател на ЦИК”.

По телефона омбудсманът Мая Манолова, която бе обвинена, че заради „нейния закон” се случи хаосът в „Арена Армеец”, отговори: „Законът бе приет преди две години и всички сме свидетели, че тогава нямаше подобни проблеми. В Изборния кодекс е казано, че ОИК приема протоколите от СИК. Но ЦИК е приемала по 12 000 протокола на едно място. Става дума за следното – броят на членовете на ОИК беше намален, за да имат възможност избирателните комисии в такива моменти да наемат експерти. Защото тези хора получават заплата в рамките на 2000 лева за 4-5 дни. Идеята беше да бъдат назначени достатъчен брой експерти именно за изборната нощ. От вчера сутринта трябваше да бъдат включени нови 165 експерти, които да помогнат за изборните книжа. Нямаше никаква пречка това да се случи. Отидете да видите как се приема в момента – винаги експерти са включени в този процес”.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.