Новини

Димитър Абаджиев: Десните няма да гласуват за листа, водена от Кунева

Като човек, който винаги в политиката е отстоявал десните ценности и съм бил в десния политически спектър, меко казано ми е болно заради това, което се случва. Така бившият заместник-председател на СДС Димитър Абаждиев коментира пред БЛИЦ издигането на Меглена Кунева за водач на листата за евродепутати на Реформаторския блок. „В Реформаторския блок е СДС – партията, с която аз съм свързан, бях заместник-председател на партията още от самото начало, когато влязох в политиката.

Тъжно ми е затова, защото издигането на Меглена Кунева като водач е поредният пример за подмяна на ценностите в България, защото тя ще бъде всъщност лицето на т.нар. блок, който претендира да бъде десен, а Меглена Кунева е все пак министър в тройната коалиция, в която участваха БСП и ДПС. Освен това Меглена Кунева не само, че не е европейското лице на България, тя е лице на лошата част от европейското ни членство“, смята Абаджиев.

„Точно тя като главен преговарящ провали българските интереси“, посочи той и провалите на Кунева в земеделската политика и енергетиката, включително и преждевременното затваряне на блокове от АЕЦ „Козлодуй“. „И тогава СДС и ДСБ критикуваха тази нейна политика“, припомни той.

„Много често се говори, че Меглена Кунева идва от комунистическа фамилия заради мъжа й, което наистина е така. Но в случая много по-важно е, че самата тя в личностното си качество започва професионалното си израстване в един от най-репресивните органи на комунистическата държава, т.нар. Комитет за защита правата на човека през 1987-1988 година, който беше онази институция, която оправдаваше Възродителния процес и прогонването на българските турци извън България. Така че самата тя е срасната с бившите комунистически структури и институции и сега тя да бъде лице на дясното, на партиите, които претендират да бъдат десни в България, е, меко казано тъжно, даже по-скоро гротескно“, заяви бившият депутат. 

Той прогнозира, че десните хора няма да гласуват за тази листа на Реформаторския блок. „Не мога да си представя човек, който истински приема себе си за десен, да гласува за листа, на която водач е такова лице като Меглена Кунева. Ако лидерите на партиите вътре, особено на СДС, и скат да следват мислите и емоциите на своите избиратели, те просто трябва да напуснат Реформаторския блок, според мен“, допълни той.

Абаджиев, който участва в кръгла маса относно законопроекта „Чисти ръце“ на „България без цензура“, коментира и предложението за партньорство, отправено от Николай Бареков към председателя на СДС Божидар Лукарски. „Лукарски е нов лидер. Има шанс наистина да изведе СДС отново като една от партиите, които символизират дясното. Още повече, че СДС се отърси, включително от гледна точка на хората вътре, от бремето на миналото. И ще бъде грешка, според мен, ако остане под лоното на Реформаторския блок“, каза бившият заместник-председател на СДС. 

„Така че правилно действие на Николай Бареков. Много по-естествено е партньорството с него и СДС, отколкото партньорството на СДС с тези хора в Реформаторския блок и най-вече с хората около Меглена Кунева. Там има и много истински демократични хора – в ДСБ много мои стари приятели, които съм сигурен, че едва ли са щастливи от това развитие на нещата“, заключи Димитър Абаджиев. 

Валерия МИНКИНА

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.