АБВ

Доц. Миглена Темелкова, кандидат-кмет на Варна от АБВ: Първите въпроси се отнасят до основните приоритети в общинската политика на морската ни столица

Първите въпроси, на които трябва да се потърси отговор в надпреварата за кметското място във Варна, се отнасят до основните приоритети в общинската политика на морската ни столица, които дългосрочно определят облика на Варна не само в национален, но и в международен аспект. Това заяви в дебата за Варна по БНТ кандидатът на АБВ за кмет на Варна доцент Миглена Темелкова.

„През последните 20 години Варна загуби атрактивността си не само по отношение на икономическа, социална и културна визия, но и по отношение на туристопотока, който привличаме през последните години“, каза доц. Темелкова и за пример даде Бургас, който изпреварва Варна по показатели, които се отнасят до динамика на развитие. „Недопустимо е морската индустрия и туризмът да осигуряват едва между 8 и 12 процента от приходите в града. Това се дължи на липсата на общински приоритети, политики които да стимулират икономиката, а в следствие на това – и осигуряването на работни места и качество на живот“, посочи тя.

Миглена Темелкова коментира и проблемите на инфраструктурата на морската столица. Тя е категорична, че Варна има нужда от сериозни инвестиции и подобряване, за да възвърне общината облика си на престижна курортна дестинация с развит и производствен сектор.
Конкретно за квартал „Аспарухово“, където проблемите с отводнителната канализация са актуални и днес, Темелкова смята, че решаването на казуса не е само въпрос на инвестиции, но и на ефективна профилактика на инфраструктурата – нещо, което и в момента се неглижира.

Отговорност за трагедията в „Аспарухово“ в този смисъл следва да понесе общинската админинстрация заради системната липса на мерки по профилактика и поддръжката на канализацията, каза доц. Темелкова и подчерта, че това далеч не е проблем само в „Аспарухово“.

Във Варна, смята доц. Темелкова, липсва административен капацитет за изпълнение на проекти от различен характер. „Време е управлението на Варна да бъде поето от експерти, от хора които разбират същнонстта на управлението на града и могат да предложат решения за тяхното преодоляване“. Според нея именно заради лошо и лишено от необходимата експертиза управление през последните години морската ни столица е загубила доста от имиджа си на проспериращ град. И добави, че в ролята си на градоначалник би се справила с този проблем за не повече от 40 дни.

В заключение доц. Темелкова посочи, че е крайно време да бъде поставен край на статуквото в общинското управление на Варна. И добави, че е необходимо стопанисването на града да мине в ръцете на експерти, които знаят как да осугурят работеща икономика и добра жизнена среда на варненските жители.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.