Новини

ДПС и „Атака“ не подписаха договора за честни избори

ДПС и „Атака” не подписаха договора за честни избори, а ГЕРБ и БСП сложиха парафи. Така общо 16 от участниците в предстоящия на 25 май евровот подписаха споразумението за честни избори. От ДПС и „Атака” просто пропуснаха официалното подписване на антикорупционния договор. „Целта на договора е гарантиране на по-ясно и по-прозрачно европейско законодателство”, заяви Калин Славов от Трансперънси Интернешънъл, които са инициатори на този договор.

По думите му, важна насока, която трябва да следват евродепутатите, е създаване на законодателно досие. В него трябва да бъдат посочени всички контакти и мнения на заинтересовани страни, станали ни известни при подготовката на всеки доклад, изготвен от техен представител по време на неговия мандат; подобряване на разходването на евросредствата; защита на лицата, които сигнализират за нередности и корупция.

Слагайки подписите си, кандидатите за Брюксел се ангажираха да противодействат на корупцията и да гарантират прозрачност, отчетност и почтеност на европейските институции, политики и законодателство.

От ГЕРБ и БСП определиха подписването на договора като важна национална задача и подчертаха, че документът представлява една добра рамка за антикорупционната политика на депутатите ни предвид предизвикателството, пред което са изправени.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.