Новини

Драгомир Стойнев: Нормализирахме отношенията между фирмите и държавата

Чрез открит диалог ще достигнем правилните решения за българската икономика. Основно постижение на нашето правителство е, че се нормализираха отношенията между бизнеса и държавата. Те вече се базират на голяма отговорност от страна на правителството. С актуализацията на бюджета върнахме в срок всички забавени плащания. Бизнесът е освободен от повече тежести и административен натиск. Държавата оказва подкрепа и в борбата със сивия сектор. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в Пазарджик на среща с представители на бизнеса и работодателските организации.

По време на срещата министър Стойнев подчерта, че промените в Закона за обществените поръчки ще гарантират равнопоставеност за фирмите при кандидатстване. Тези мерки се отразиха в подобрени икономически показатели – ускори се темпът на растеж, икономиката ни е вече експортно ориентирана, откриваме нови търговски представителства в перспективните азиатски пазари – Грузия, Армения, Иран, Пакистан, Азербайджан. Като цяло се повиши общият показател на бизнес климата. Правителството ще продължи да насърчава фирмите, които поддържат дългосрочно растежа, подчерта министър Стойнев.

При срещите с бизнеса излиза винаги един основен проблем – човешкият капитал, съобщи още той и припомни за стартирането на дуалната система за обучение. С нея правителството пое отговорност да възстановява прекъснатата връзка между образованието и бизнеса. Чрез дуалната система може да се осъществи плавен преход от обучение към трудова реализация, така ще се ускори преодоляването на младежката безработица, каза още Стойнев. Той анонсира и първия пилотен проект по тази инициатива у нас, който ще се реализира в минния сектор. 

По отношение на иновациите, които имат решаваща роля за икономическото развитие на страната, министър Стойнев коментира, че от бюджета за 2014 г. са предвидени 20 милиона лева по програми за развитие на иновациите. Осигуреният финансов ресурс позволява на МИЕ през настоящата година да предприеме действия за подобряване на иновативната среда.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.