БСП

Драгомир Стойнев с номинации за шеф на БСП от Годеч до Париж

Първите номинации за нов председател на БСП вече заваляха на „Позитано“ 20. Икономическият министър Драгомир Стойнев, който вече е и зам.-председател на партията, е получил поздравления от френски социалисти, съобщава „Стандарт“. Част от тях са негови колеги от обучението му в Сорбоната. Стойнев вече е подкрепен от френския си колега Арно Монтебург – министър на индустрията, за това България да бъде домакин на третата среща на „Приятели на индустрията“. Монтебург е един от ключовите френски социалисти, коментират и в централата на ПЕС в Брюксел.

Форумът „Приятели на индустрията“ обединява министри и дипломати от европейските държави, които търсят начин за реиндустриализацията на Европа. Запознати припомниха, че първата среща бе точно в Париж през есента на миналата година, а домакин бе Монтебург. Икономически министри и експерти се събраха през януари и в Милано, Италия, а очакванията са следващият форум да е в София по инициатива точно на Стойнев.

Икономическият министър е фаворит на социалистите от София-област за лидер на БСП. И вече получи първата си номинация за нов лидер на БСП от структурата в Годеч. Пак от тамошната организация бе направена и първата номинация на Драгомир Стойнев за депутат през 2009 година, припомниха от „Позитано“ 20. „Организацията на БСП в град Годеч отново застава твърдо зад Вас и Ви гласува доверие“, завършва номинацията на Стойнев за председател на партията.

В Хасковска област червените също дадоха индикации, че ще номинират Стойнев. Структурите в региона от вчера се поздравяват, че имат свой зам.-председател в БСП. „Драго е един от нас, зад него сме всички и го подкрепяме“, пишат местните социалисти. Както вече стана ясно, соцлидерът Сергей Станишев свика заседание на 48-ия конгрес на БСП за избор на нов председател.

Към момента само Стойнев и зам.-председателката на парламента Мая Манолова декларираха, че са готови за лидерска битка. Очаквано, първо социалистите от Кюстендил коментираха, че ще излъчат номинация на червената фурия. До дни в града се очаква заседание на червената структура. Все още шефът на парламента Михаил Миков и Корнелия Нинова не са обявили официално, че ще приемат номинации за лидерска битка. Нинова е фаворит на Благоевград, но изненадващо вчера е коментирала, че може и да не участва в конгресните избори.

Точно 2 седмици имат структурите в цялата страна, за да направят номинации за председател на БСП. Повечето червени организации ще са готови със събранията си до 20 юли, а конгресът е на 27 юли.

„Истинският въпрос е как да се реформира БСП и каква политика да води, а не как да се раздели наследството на Станишев“, коментира вчера във Фейсбук Георги Кадиев. „Дано не се опитаме само да имитираме промяна, като запазим същите задкулисни играчи, като „назначим“ нов председател, вместо да го изберем“, каза още той. „Трудният път през пустинята на кризата в БСП едва започва“, пише още Кадиев. Засега той също не е декларирал, че ще приеме номинации.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.