Новини

Драгомир Стойнев: За първи път от години България има положителен търговски баланс

За първи път от толкова години България има положителен търговски баланс. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на среща с бизнеса в Хасково, където бяха представени инструментите на Българската банка за развитие за подпомагане на малкия и средния бизнес. Той обяви, че политиката на Министерството на икономиката и енергетиката се пренасочва към Изтока и Африка. Според него, тъй като българските предприятия не могат към момента да отговорят на изискванията на тези пазари с обеми, те трябва да се кооперират по браншове.

„Залагаме на засилване на търговски представителства в Северна Африка, Азербайджан, Грузия, Армения, Иран, Пакистан“, допълни още той. 

Министър Драгомир Стойнев подчерта, че е за него е изключително важно да се подкрепят експортно- ориентираните и стартиращите предприятия. По думите му икономиката трябва да стъпи на три стълба: образование, иновации и стабилна бизнес среда. 

Той припомни, че вече са стартирали три пилотни проекта за въвеждане на дуалното обучение у нас. Един от проектите предвижда държавата съвместно с минната индустрия да обучава кадри. Другите два проекта са в сферата на земеделието и туризма. 

Министър Стойнев заяви пред представителите на бизнеса, че сега експертите трябва да разработят добре програма „Иновации и конкурентоспособност“, за да може бизнесът да се възползва от нея. „Важно е българският предприемач да работи в спокойна среда, да планира и да осъществява бизнес плановете си“, каза още Стойнев. 

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.