Новини

Еколози: Казионни зелени олигарси обсебиха протеста за „Кара дере“

Политическите партии и казионните зелени олигарси за пореден път яхнаха спонтанния протест за „Кара дере“ и употребяват гнева на хората за собствени цели. Скрити зад благородната кауза „Кара дере“ те гонят собствените си политически схеми. Вместо да искат работещи решения за конкретния екологичен проблем, те политизират протеста и го превръщат в предизборна кампания, се казва в позиция на „Зелени инициативи“, разпространена до медиите.

За пореден път обществото ни става свидетел на зле режисиран театър за разчистване на политически и лични сметки. „Кара дере“ е благородна кауза от малкото останали такива, която беше опорочена. Ние от Сдружение „Зелени инициативи“ категорично се разграничаваме от опитите за манипулация на естествените страхове на хората и превръщането на битката за съхранение на „Кара дере“ в разменна монета между управляващи и опозиция. 

Този казус е възможност обществото ни да си извоюва механизми за контрол и прозрачност, които да гарантират спазването на процедурите, следователно и закона. Това няма да бъде единствения подобен проект. Само преди няколко месеца бяха обявени инвестиционни намерения в близост до Седемте рилски езера. Това е мегапроект с над 20 хил. леглова база и стотици километри писти в гориста местност. Къде бяха стожерите на защитата на българската природа тогава? Защо замълчаха? Може би защото евроизборите не бяха толкова близо, питат от „Зелени инициативи“.

За нашите ненаиграли се политици и управници визията за развитието на страната е с четиригодишна цикличност. За 24 години преход към демокрация няма нито едно българско правителство, което да не носи вина за безразборното строителство и безотговорното отношение към природата. Две години луксозната двуетажна „барака“ на аптекарския бос Марешки стоя на пясъка на плажа „Кабакум“ преди да бъде забелязана от кабинета на ГЕРБ, а БСП докато бяха опозиция яростно „защитаваха“ природата. За нас е повече от ясно, че единственият начин тези безобразия да не се случват и да се спазва закона е гражданският натиск.

От Сдружение „Зелени инициативи“ припомнят, че първи са поставили 10 дневен ултиматум на правителството да въведе законови мерки за граждански контрол и прозрачност при подготовката и реализацията на инвестиционни проекти. Продължаваме да настояваме гражданските организации да имат контрол и решаващ глас както при изработката на екологичните оценки на проектите, така и при осъществяването им. Вярваме, че по пътя на диалога може да се намират решения. Отказът от диалог е популизъм и доказателство, че казионните зелени организации не търсят решение на проблемите, а реклама на самите тях, смятат от „Зелени инициативи“.

Подкрепихме първия спонтанен протест, но там нашите искания бяха подменени с политически лозунги. Отказваме да станем част от политическата игра. Ще продължим с всички средства да се борим за промяна в законите, която да гарантира гражданския контрол и да принуди правителството и инвеститорите да се съобразят с него. В заключение ще добавим, че всеки има право да защитава българската природа така, както намери за добре, дакларират от „Залени инициативи“.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.