Прогнози

Екзакта Рисърч: Шест сигурни партии за следващия парламент

ГЕРБ има подкрепата на 36.5% – 37.5% от избирателите, следват БСП- 19% – 20% ДПС – 14.5% – 15.5%, РБ – 6.5% – 7.5%, ББ – 6.5% – 7.5% и ПФ – 4% – 5%. Близо до границата, но все още под нея са АБВ – 3.5% – 4.5%; Атака – 2.8% – 3.8%. Това сочат прогнозните резултати на Екзакта Рисърч, цитирани от Фокус. В края на кампанията леко нараства готовността да се гласува на предстоящите парламентарни избори. Декларираните категорични нагласи за упражняване на вот сочат активност близка до тази на парламентарните избори през май, 2013 г. Събитията от последните няколко дни на кампанията могат да повлияят на активността. Засега очакваме да гласуват между 3 300 000 и 3 500 000 избиратели.

Важно е уточнението, че по време на кампанията активността нарастваше главно заради интереса на избирателите към малките партии.

Немалка част от българите са склонни да гледат на малките партии с надеждата, че именно те ще бъдат коректив и балансьор в бъдещи управленски конфигурации.

Партиите, които повишават резултатите си във финалната фаза на кампанията са ДПС, ББЦ, ПФ, АБВ и „Атака”. ДПС е формацията, която успява да мобилизира в най-голяма степен избирателите си.

От началото на кампанията РБ получават резултати, които им осигуряват място в бъдещия парламент. В хода на кампанията и ББЦ значително подобри електоралните си шансове.

АБВ от самото начало на кампанията получават електорален дял, който им дава шанс да се борят за място в парламента. „Атака” повишава дела на избирателите си едва в самия край на кампанията.

Партиите, които се движат около 1% са „Глас Народен” и „Движение 21”. Електоратът на по-малките партии от една страна нараства, но от друга не е достатъчно мобилизиран. Това затруднява прогнозите за резултата, който те биха получили в деня на вота. Малки са и разликите помежду им, което не позволява да твърдим категорично дали следващият парламент ще се състои от 6 или от 7 формации, завършва проучването си Екзакта Рисърч.

Етикети
Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − twelve =

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.