Новини

Евроизборите може да провалят абитуриентските балове

Родителите на тазгодишните абитуриенти изпаднаха в паника как децата им ще изкарат бала, а те ще посрещат роднини и гости за големия ден, ако бъдат издадени заповеди да не се сервира алкохол заради евроизборите, съобщи struma.bg. Въпреки че президентът Росен Плевнелиев все още не е издал Указ за насрочването им, почти сигурно е, че те ще са на 24-и или 25 май – събота или неделя, когато е пикът на баловете.

Датата е ясна още от 14 юни 2013 г., когато съветът на ЕС след консултация с Европейския парламент обяви, че предстоящите евроизбори ще са от 22 до 25 май 2014 г. 

Тези избори обикновено продължават четири дни, тъй като гласуването във Великобритания и в Нидерландия става в четвъртък, а в повечето други държави вотът е в неделя.

На избори в България от 1990 г. досега обаче неизменно се спускат забрани за сервиране на алкохол в деня преди и в самия ден на вота, което е и повод за огромното притеснение на родителите. 

Забраната, която се налага на основание на Закона за местното самоуправление и местната администрация, обхваща не само заведенията, в които родителите ще посрещат родата, но и търговските обекти, които нямат право да продават алкохол в изборния ден от 6.00 до 20.00 часа, а доста често – и в предишния ден, определен за размисъл.

Най-застрашени да им бъдат провалени купоните, за които са резервирали заведения още през януари т. г., са родителите на абитуриентите от Професионалната гимназия по строителство в Благоевград. 

Балът на децата им е насрочен на 25 май, когато ще е най-вероятната дата на евроизборите. Угроза от проваляне на абитуриентската вечер тегне и върху Езиковата гимназия – още през март месец миналата година бъдещите абитуриенти капарираха 140 лв. в ресторанта на хотел „Ален мак“, за да го запазят за 24 май т. г., и по този начин успяха да парират връстниците си от Професионалната гимназия по икономика, които миналата година вероломно им „откраднаха“ традиционната за ЕГ дата 24 май и се наложи последните да си преместят бала.

С приближаването на датата за баловете все по-често разтревожени родители питат ще се отлагат ли баловете или не и кой трябва да им компенсира неудобството от ново звънене по роднини и приятели, които вече са поканени, както и от капарото на заведението, което със сигурност ще изгубят.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.