Анализи

Европарламентът като Вавилонска кула

ЕП ще бъде по-шумен, по-буен, по-объркващ и труден за работа след изборите, пише в. „Файненшъл таймс“. Скокът в подкрепата за антиевропейските партии вдясно и ляво в държави като Франция, Великобритания и Германия оставя институцията без никакво ясно мнозинство от двете страни на политическия спектър. Седмиците на политически препирни изглеждат неизбежни, тъй като новите членове на ЕП се борят да сключват съюзи с странни партньори, а най-големите партии се борят за мнозинство, за да се определи кой ще бъде следващият президент на Европейската комисия.

Може да има и продължителен застой между парламента и Съвета на ЕС, за да се реши кой да замени Жозе Мануел Барозу. Това изправя Барозу пред перспективата да работи още известно време.

Вниманието на всички обаче е фокусирано върху възхода на популистките партии, въпреки че на Стария континент като цяло картината е смесена и подкрепата за тях – твърде различна. Въпросът, който стои пред евроскептиците, е дали ще могат да направят някаква сериозна разлика в политиката на Европарламента. Партиите са коренно различни, с малко връзки помежду им. За да спечелят внимание, те трябва да образуват политически групи с поне 25-има членове в най-малко седем различни държави членки. Дори и тогава има вероятност да бъдат разделени в три или четири групи.

Десноцентристката Европейска народна партия – своеобразен „дом“ на канцлера на Германия Ангела Меркел, но не и на британските консерватори на Дейвид Камерън, ще продължи да бъде най-голямата група в Европейския парламент.
Групата на социалистите център-ляво се очаква също да вземе значителен дял от местата в ЕП благодарение на широката реакция срещу икономическите ограничения и рецесия в южната част на Европа.

Единственият начин за сформиране на надеждно мнозинство в ЕП, за да протича законодателна дейност, ще бъде широката коалиция между ЕНП и социалистите. Меркел е свикнала да работи в подобен формат, защото оглавява подобна коалиция в Берлин, но за Франсоа Оланд и Дейвид Камерън ще е трудно да го преглътнат.

Нито групата на либералите АЛДЕ, която претърпя тежко поражение във Великобритания и Германия, нито Зелените – четвъртата по големина политическа сила в „семейството“ в Европейския парламент, ще бъде достатъчно голяма, за да подкрепи десницата или левицата с достатъчно гласове, за да протича нормално дейността на парламента.

Що се отнася до популистите, вотът за тях отразява бунта на хората срещу традиционните национални партии, но и опозицията на една толкова далечна концепция за тях, каквато се оказва обединена Европа.

Източник: „Файненшъл Таймс“

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.