БСП

Френски социалисти дадоха кураж на Достена Лаверн

Кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България Достена Лаверн се срещна в Страсбург с френските млади социалисти на предизборна дискусия с евродепутата и бивш кмет на Страсбург Катрин Тротман, водача на листата на социалистите от Източна Франция за евроизборите през май Едуард Мартин и председателката на младежкото движение на френските социалисти Лура Слимани.

„Оказва се, че проблемът с младежката безработица във Франция е също толкова остър, както в България, въпреки разликата в жизнените стандарти. Младите французи споделиха с мен същите страхове и проблеми, които съм чувала и от връстниците им в страната ни”, заяви Лаверн.

В разговор с българския кандидат за евродепутат, както и по време на дискусията в залата, Тротман сподели, че европейските и по-специално френските социалисти са готови да гласуват срещу Евро-атлантическото споразумение, ако то предлага корпорации да могат да съдят държавите и данъкоплатците; ако то ще принуди Европа да прави компромиси с екологични, социални и демократични принципи. 

„Искрено се радвам на тази позиция на най-популярната кметица на Страсбург през последните 20 години, сегашен и със сигурност бъдещ евродепутат в Европейския парламент”, заяви Достена Лаверн. Тя подчерта, че сред приоритетите на социалистите в европейски мащаб е запазването на демокрацията и на социалните права. 

„Равносметката за всички ни бе една, а именно, че някогашните компромиси с неолибералния модел, поддържан от ЕНП, са пагубни и не бива да бъдат допускани. Залогът на европейските избори през май е огромен – спасяването на демокрацията и борбата с бедността, предизвикана от финансовите спекуланти”, каза още Лаверн. 

По думите й и социалистите във Франция признават, че са правили компромиси с десния и неолиберален модел на управление, но сега става ясно, че само ляво мнозинство в ЕС институциите може да предотврати по-нататъшни компромиси, както и възхода на фашистки и други десни популистки движения. „Самата аз бях изненадана от твърдата позиция на френските евродепутати по евро -атлантическото споразумение. Отстояването на такива позиции ми дават кураж и смелост да влезем в битката”, добави Достена Лаверн.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.