Прогнози

„Галъп“: Четири партии пращат депутати в Европарламента

По-малко от два месеца преди европейските избори четири партии имат шанс да изпратят свои представители в европарламента, сочи новото издание на политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“. Изследване е проведено между 28 март и 3 април чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1013 пълнолетни граждани в цялата страна.  Според данните ГЕРБ и БСП продължават да са на сходни нива на подкрепа, около 20%, като ГЕРБ имат почти процент преднина.

ДПС по традиция остава стабилно на нива над 6%. Сред новите формации „България без цензура“ запазва най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент с над 5% заявени електорални нагласи.

АБВ остава с дялове над 3%, а Реформаторският блок отбелязва спад до нива близо до 2% и това поставя под съмнение възможността на двете формации да преминат бариерата на предстоящите евроизбори, смятат от „Галъп“.

Битката при националистите продължава да е оспорвана, като засега не се потвърждава хипотезата, че с проруската си позиция „Атака“ ще привлече симпатизанти. НФСБ и „Атака“ са на сходни позиции над 2% и ще им е необходима сериозна мобилизация, ако искат да имат евродепутат, коментират социолозите. Очакваната избирателна активност е 2.6 – 2.8 милиона души.

Данните за доверие в основните институции се колебаят в обичайните си за последните месеци нива от около 25% за правителството и около 30% за президента. Подобни нива на доверие в правителството в последните години са регистрирани в части от мандатите на Борисов и на Тройната коалиция. Сходни са били данните във втората половина от мандата на Борисов, а последните две години от управлението на Тройната коалиция, например, са при доверие на по-ниски нива.

Подобни данни за доверие в президента обаче са регистрирани за последно в края на мандата на президента Желев през 1996 г.

Парламентът пък през този месец е „слязъл“ до 12% доверие – обичайно ниска стойност за тази институция.

Няма съществена динамика и в доверието към основни публични фигури. На премиера Пламен Орешарски доверие нямат 56% от анкетираните, а на президента Росен Плевнелиев 53 на сто. Поглед към рейтингите на лидерите на големите политически партии показват най-голямо недоверие към Волен Сидеров от „Атака“ 89% и Лютви Местан от ДПС – 82%. На Сергей Станишев не вярват 68% от анктираните, а на Бойко Борисов 65 на сто.

От публичните личности най-голямо доверие хората имат към еврокомисар Кристалина Георгиева 46% и кмета на София Йорданка Фандъкова 41 на сто.

В традиционния въпрос на „Галъп интернешънъл“ „Накъде върви България“ оптимистични нагласи в началото на април споделят в 18% от анкетираните. 17 на сто от запитаните пък твърдят, че биха участвали в протест срещу правителството на Пламен Орешарски.

В същото време близо 60% не искат Борисов отново да е министър-председател. 35% смятат, че са необходими предсрочни избори, но 44% са на обратното мнение. 

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.