България без цензура

Ген. Димитър Цветков: Наборният войник не е по-скъп от професионалния

Наборният войник не е по-скъп от професионалния и връщането на наборната военна служба по никакъв начин няма да утежни бюджета на Министерство на отбраната. Напротив – ще го улесни. Това каза ген. Димитър Цветков, член на Изпълнителния съвет на “България без цензура”, по време на дебат по радио К2. Той даде пример с Германия, като посочи, че като една от водещите европейски страни не само в областта на икономиката, а и на отбраната, има смесена система – и наборна и професионална армия.

„ББЦ счита, че трябва да се върне наборната служба, разбира се, не в тези измерения, в които беше, да бъдат възстановени както строителни, така и транспортни войски, защото е плачевно състоянието по отношение на инфраструктурата, на всички обекти в областта на отбраната, които са от държавно и национално значение“, подчерта Цветков.

“25 години Българската армия работи в условия на предизвикателства и е крайно време нашите политици, начело с върховния главнокомандващ, премиер, НС, Комисията по отбрана, да се вземат в ръце. Иначе в МО има изготвен план, но той не може да се реализира от БВП за нуждите на отбраната. Прибързано и непрофесионално беше взето решение българската армия от 01.12.2007 година да стане професионална, с лека ръка бяха закрити и строителни и транспортни войски, което неминуемо доведе България да няма наборна служба”, смята той.

“България е в Европа и като членка на НАТО, и като членка на ЕС и дава своя принос в общата и колективна организация за осъществяване на сигурността и отбраната на Европа, смята ген. Цветков и даде пример с това, че в момента българската армия участва с контингент от 465 военнослужещи в операции и мисии зад граница – две мисии на НАТО в Афганистан и Косово, в операции, които се провеждат от ЕС – Босна и Херцеговина, Мали, Грузия, Сомалия и в една мисия на ООН в Либерия. Военната ни мисия в Афганистан е най-сериозното ни участие във военни мисии зaд граница и досега в нея са се включили 9 000 български военнослужещи, а разходите на България са около 430 милиона лева по официални данни от Министерството на отбраната”, каза генералът.

“25 години ние слушаме, че България трябва да има малка, но добре въоръжена, добре обучена армия, на 25-та година имаме само изключително малка армия. По всички планове в края на тази година Българската армия трябва да бъде 23 000 души. Една Швейцария, която е от мащаба на нашата страна и по население, и по територия, има мирновременно 3 000 души армия. Но тя се намира в центъра на Европа, а ние сме външна граница и на Европа, и на НАТО. По тази причина трябва да отстояваме националните си приоритети и да работим за тях”, препоръча Цветков.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.