Новини

Георги Близнашки заговори за предсрочни избори

Коментар за обявеното от Росен Плевнелиев намерение за провеждане на референдум, заедно с местния вот наесен, за да се променят изборните правила бе коментирана от проф. Георги Близнашки в студиото на bTV. „Трябва да променим правила за за избор на депутати, иначе рискуваме да останем в същото трагично положение”, каза бившият служебен премиер. Той посочи, че ако референдума бъде успешен, задължително ще се върви и към промяна на Конституцията, за да бъдат узаконени исканията на суверена.

„Не вярвам да се намери български политик, който да оспори народния глас при успешен референдум и да не гласува за тези промени”, посочи Близнашки. Според него, задължителното гласуване е нещо добро, защото ще ограничи влиянието на други фактори, сред които и финансовото участие в изборите на отделни партии.

Бившият служебен премиер посочи, че за мажоритарното гласуване ще трябва да се приеме смесена система, защото чисто мажоритарното избирателно право ще остави извън управлението политически сили.

„Щастлив съм, че България има това правителство, давам му положителна оценка досега”, каза още Близнашки. Той посъветва да се изчистят механизмите при вземане на решение между коалиционните партньори.

Професорът не изключи провеждането на предсрочни парламентарни избори, при условие, че различията между коалиционните партньори не се изгладят, но препоръча стъпки това да не се случи и да се излезе с общи кандидатури на предстоящите местни избори.

Етикети
Покажи още

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 1 =

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.