БСП

Георги Гергов: До 1 млн. лева загуби покривам на месец в панаира

Бизнесменът и лидер на БСП Пловдив Георги Гергов отново потвърди, че не може да бъдат сравнявани БСП и АБВ, а основният противник на партията му е ГЕРБ. В интервю за в. „Марица“ той коментира и Пловдивския панаир, и руското си гражданство.

– Не спирате да сипете суперлативи за правителството. Подобри ли се бизнес средата у нас през последната година?
– Този кабинет 8 месеца е под обстрел. Като се направи сметка какво е свършено за бизнеса, в социалната сфера, здравеопазване – се вижда, че е свършено много. Затова казвам, че това не са суперлативи, а реалности.

– Не отговорихте – подобри ли се бизнес средата? И вие сте бизнесмен.
– Това не е магическа пръчка. Но има подобрение. Наблюдавам го по панаира и по проявите. “Агра” беше изключително силна. Панаирът е витрината на родния бизнес. Вижда се, че кабинетът все още е в режим да спасява ситуацията. Не може толкова бързо да се излезе от батака, в който затъвахме 4 години. Настоящото правителство има ясни приоритети – социална политика, изправяне на държавата и вкарване в европейските релси, шанс на бизнеса да си възстанови позициите, а младите да започнат да се връщат в България.

– Говорите за панаира. Ще го бъде ли – като емблематично изложение за националната икономика и за Пловдив?
– В този вариант – публично-частно партньорство, ако не бях пловдивчанин, досега да съм си взел шапката. Знаете, че когато го гласуваха навремето в общинския съвет 49 гласа бяха “за”, тоест цялото политическо пространство в града ме подкрепи. Това ме задължава да направя всичко възможно панаирът да се запази като огледало на българската икономика и да привлича на изложения водещи компании от целия свят.

– Другият бизнес върви ли ви? Продадохте “Пътища Пловдив” АД?
– Това, че съм продал “Пътища”, не означава, че не ми върви бизнесът. Аз имам и друг бизнес и слава богу се справям. На 27-о число над 3 млн. вървят за заплати.

– Защо продадохте “Пътища”?
– Знаете, че аз имам един специфичен бизнес – купувам предприятия, оздравявам ги и след това ги продавам. Освен това този бранш – пътищата, са много зависими от обществените поръчки. Затова казах на синовете ми – продаваме, не искам да ме говорят, че използвам партийната си позиция, за да играя на търгове. Това е.

– А панаирът влиза ли в графата “оздравявам и продавам”?
– Категорично не. Той ми е емблема, лице.

– Упорито се говори, че се готвите да го продадете?
– Не. Панаирът има стратегия за развитие, държавата има в него 49%. Той може да се продаде само ако се наруши стратегията. Примерно сега, както се готвят да продадат тези 49 държавни процента. Щом настоявате, ще я изкоментираме темата. Аз притежавам 38%, общината 12%, а държавата 49%. Този модел на публично-частно партньорство сме го взели от европейски панаири – Лайпциг, Дюселдорф, Милано, Париж. Това са все изложения със собственост на общините, държавата и частния инвеститор. И сега този модел работи на Запад. Трябва още малко да изтърпим, защото друга алтернатива няма. Много е модерно сега да се говори за реиндустриализация, но без ракета носител няма как да се случат нещата. Частният капитал е ракетата. Така е в Европа.

– Вие държите контролния пакет в панаира. Как ще убедите държавата и общината, че партньорството е правилно, след като досега не са видели и лев дивидент?
– Простичко ще го обясня – всеки месец изваждам по 500 хил. лв. до 1 млн. и ги влагам в панаира. Мои лични пари са това, пренасочени от друг бизнес. Истината е, че панаирът е губещ. Още от световните изложения в Сарагоса, в Шанхай аз го дофинансирам. За Шанхай например държавата даде 1,2 млн., а участието ни струваше 5 млн. Другите пари кой смятате, че ги плати? Не го казвам често, не демонстрирам, защото не искам да се хваля. Това е истината. Панаирът съществува благодарение на моя останал бизнес, откъдето преливам свежи пари. Това го знае всеки един работник в панаира. Всичко там е прозрачно – това е едно огромно предприятие с огромни разходи и ниски и неритмични приходи. Ние имаме на месец 100 хил. лв. за вода. А отоплението зиме също минава 150 хил. лв. Истината е, че годишните приходи на панаира са 5,5 млн., а разходите са над 11 млн. Който е разумен, да си направи сметка.

– Социалната политика на Орешарски как ще я коментирате – 40 лева към пенсиите за Великден не е ли залъгване?
– Фактите сами говорят – 4 години не им беше добавена и 1 стотинка към доходите на тези хора, 4 години бизнесът беше натискан. Може и 2 лева да е – но е нагоре. Нека да си отворим очите.

– Как тогава ще обясните факта, че вместо обещаните 250 хил. нови работни места на борсата са отишли още 45 хил.? 
– Ще кажа, че трябва време – поне 4-5 години. Убеден съм, след няколко години ще има до 400 хил. нови работни места. Само трябва да ги оставим да работят и да не им се пречи.

– Като пловдивчанин се питам защо правителството все пропуска Пловдив при финансиране. Вие не се ли питате?
– Какви проекти извади Пловдив? Те всичките са с неясни разчети. Особено за Колодрума. Колко пари се изсипаха там. И министърът завчера попита: Колко струва довършването на Колодрума? Не получи отговор. Сега общината вика: Дайте ни едни пари. Ще се дадат, но трябва да се изясни колко е похарчено до този момент и колко точно трябват още. Готов съм да помагам. Не само за Колодрума, но и за други проекти. Пловдив в момента няма нито една входна артерия. Вижте Голямоконарско шосе – тази гледка може ли да е входът на Пловдив?! Аз мисля, че този проблем е на дневен ред, но не се предлага. Има и още – искаш 30 млн. кредит и не отиваш да обясниш за какво го искаш. При положение че сам Тотев като областен управител върна по същите причини искане 30 млн. лв. на предшественика си. Допълнително съм учуден от бюджетна прогноза на общината, от която се вижда, че Пловдив ще задлъжнее със 74 млн. лв. догодина. Тотев трябва да обясни за какво ще харчи тези заеми, откъде ще осигури пари за погасяването им. Защото иначе общината я чака колапс.

– Подчертали сте статия в “Марица” с изявление на Найден Найденов. Той беше уволнен от Пътното, след като дъщеря му Нина влезе в листата на АБВ? Защо прочиствате хората на Първанов?
– Този въпрос е към шефа на агенцията, която го уволни. Аз не съм го уволнявал.

– Всички ви сочат като кадровика в Пловдивско. Отричате ли?
– Да е ясно, аз кадровик не съм. Но съм лидер на партията тук. Ние подкрепяме това правителство и е нормално да се съобразяват с предложенията ни. Не може да прокарваме политика на места с кадри, които не са си на мястото. Ще бъдем безкомпромисни с всеки, който е пратен да върши работа, но не се справя. Не се учудвайте, ако има и други уволнения.

– Сравнихте евролистата на АБВ с магаре, а на БСП с кон? Първанов обаче твърди обратното?
– Дай да видим реалностите. Ние сме БСП. Какво е АБВ? Много такива партийки и абревиатури се появиха и си заминаха. БСП остава, защото е предсказуема и надеждна партия. Затова обявих, че нашата кампания ще е позитивна, с политики.

– Колко евродепутати очаквате да ви донесе тази позитивна кампания?
– В Пловдив резултатите ще са добри.

– АБВ колко ще изяде?
– Казал съм вече – максимум 1%. Това са им силиците, АБВ са временно явление.

– Другарят Първанов или господин Първанов?
– Господин Първанов. Колкото и да прави шумни изказвания, че видите ли Гергов ревнувал, това са само приказки. Аз не му се сърдя. Като поех ръководната работа в партията, ясно казах: “Няма брат, няма сестра, има само БСП”! Но АБВ не е темата. Нашият основен противник е ГЕРБ. Макар че аз не спирам да се питам каква е тази партия. Популистка ли е? Дясна? Милиционерска? Лидерска? Кой от тази партия е десен политик? Аз не виждам нито един десен в ГЕРБ. Абе забравихте ли какво се случваше, как се размахваха пръсти? Забравихте ли, че ошушкаха парите на държавата. Имаше 8 млрд. резерву като дойдоха на власт. Сега парите ги няма. Хората обедняха за 4 години и това няма лесно да го забравят.

– Сондажите сочат, че работата е на кантар. Ще има ли в БСП за оставки, ако загубите евроизборите?
– БСП ще си направи изводите и ще продължи напред. България ще загуби, ако ГЕРБ спечели. Това трябва да е ясно.

– Може и друг да спечели. Местан и Борисов вече си пиха кафето…
– Няма лошо. И Станишев го канят на кафе. Но за мен това е по-скоро хаотична показност. Ще се окажа прав. БСП ще се окаже права. Защото благодарение на Станишев през последната година и половина ние нямаме грешен ход. Не забравяйте, че по времето на Станишев България стана член на ЕС. Той е европейски ориентиран и умее много добре да играе политическите карти.

– Но при Тройната коалиция БСП “изруча жабетата” – цитирам вас. При сегашното управление пак ги ручате?
– Изручахме ги и си взехме поуките. Но на предстоящите избори съм сигурен, че българинът ще даде на БСП да продължи стабилизацията на страната. 

– Не е ли грешка изключването на Първанов?
– Тази истерия около Първанов се направи от журналистите. Имаме устав, който ясно казва, че те се самоизключват. Няма как да късат жива плът от БСП и ти да ме питаш защо сме го изключили. И като говорим за листите – кой е Калфин? Аз съм го развеждал като мечка из Пловдивско за президентските избори. Дадохме му не подкрепа, а ракета носител – Ламбо – да е жив и здрав, най-харизматичното лице на БСП. Всичко това забрави ли се?

– Как ще коментирате една тема, която Бойко Борисов подгрява – Моника ли управлява?
– Моника няма нищо общо с партията. Това, че му е жена на Станишев, е друга работа. Но хората не познават Сергей – много сложен и интелигентен човек. Той има точка на топене до определено ниво, след което не слиза надолу. Много пъти съм казвал, че нямам началници. Но за да наведа глава и да го слушам като партиен началник, това мисля, че говори много. Означава, че съм го оценил. А Бойко си няма представа от БСП. Никой не може да управлява задкулисно, включително и другарят Станишев. Всичко се знае отдолу догоре и всеки партиен член си казва какво мисли, без да цепи басма на никого. И мен са ме сривали за неща, за които съм бил убеден, че ще ги прокарам, но другарите са ме слагали на място.

– Достена Лаверн се “изпусна”, че є се става кмет на Пловдив. Кога БСП ще излъчи своя кандидат, година и малко остават до местните избори?
– Отсега казвам, че следващият кмет на Пловдив ще е от БСП. Над 25 години ние се нагледахме на дясно управление, а градът изостава все повече. Време е да обърнем резултата. Само фактът, че имаме над 100 хил. гласа в Пловдив и региона, говори много. 

– Говорите за европейски ценности. Но по въпроса за Крим и Украйна липсва яснота?
– Напротив, много ни е ясна позицията – ние не трябва да плащаме сметката. Нашата позиция трябва да защитава икономиката на страната и на ЕС.

– Това го казвате като председател на БСП или като почетен консул на Руската федерация?
– Като председател на БСП.

– А като почетен консул?
– Различни са нещата. Няма как да го коментирам. Аз съм и руски гражданин. Няма как да късат жива плът от БСП и ти да ме питаш защо сме го изключили. И като говорим за листите – кой е Калфин? Аз съм го развеждал като мечка из Пловдивско за президентските избори. Дадохме му не подкрепа, а ракета носител – Ламбо – да е жив и здрав, най-харизматичното лице на БСП. Всичко това забрави ли се?
Нашият основен противник е ГЕРБ. Макар че аз не спирам да се питам каква е тази партия. Популистка ли е? Дясна? Милиционерска? Лидерска? Кой от тази партия е десен политик? Аз не виждам нито един десен в ГЕРБ. Абе забравихте ли какво се случваше, как се размахваха пръсти?

Автор: Спас КУЗОВ, „Марица“

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.