БСП

Георги Пирински: ЕС не трябва да продължава повече по този начин

Предстои ни една много отговорна и сложна задача – да получим подкрепа за една последователна и социална политика в България и Европа, различна от политиката на неолиберализма, която се води вече десетилетия. Това заяви кандидатът за евродепутат Георги Пирински на среща с граждани в район „Триадица” в столицата. „Нашата програма е свързана с Манифеста на ПЕС, тъй като стремежът ни беше да свържем онези политики, които се развиват на европейско равнище и важните за всички нас социални политики”, каза още той.

Пирински поясни, че платформата на социалистите се състои от десет основни точки, които са направени така, че да покажат, че българските граждани не могат и не трябва да са граждани втора ръка в Европа. „Това има своите конкретни измерения, тъй като на всички е ясно на каква свръх експлоатация са подложени много от българите, работещи в страни-членки на ЕС”, добави той. 

По думите му втората точка от програмата на БСП е свързана с труда и заплатите, с твърдението на всички европейски социалисти, че ЕС не трябва да бъде само икономически и паричен съюз, а до голяма степен трябва да е социален. „Обединението трябва да се развива на базата на социална икономика, която да гарантира пълна заетост, доходи, които осигуряват достоен живот, като се търси един баланс в обществото, какъвто в момента липсва”, категоричен бе Пирински. Той представи и другите акценти в платформата като развитието на образованието, здравеопазването, защита на майчинството и децата, разпределянето на евросредствата към най-нуждаещите се региони. 

„До преди няколко години се разбираше, че парите по програми на ЕС се разпределят приоритетно към регионите, които имат най-голяма нужда от тях, ЕНП обаче изгради нова практика – пари да се дават не там, където има най-голяма нужда, а там, където те носят най-голям ефект или иначе казано най-голяма печалба. Във време на криза, те въведоха, т.нар засилено икономическо управление като с това целяха да се проведе политика не просто на икономии и ограничения, а буквално на лишения и една политика на отнемане на трудови права, извоювани от профсъюзите през много десетилетия на борби”, добави към разяснението на предизборната програма Георги Пирински. 

Той продължи, че заради това основна цел на социалистите е съживяването на българската икономика, създаване на работи места, „макар да знаем, че това е много трудно, но не е неизпълнимо”. „Заради всички тези точки и наши ангажименти, всички ние трябва да влезем в диалог с гражданите и да им ги разясним”, подчерта Пирински. 

Кандидатът за евродепутат бе категоричен, че този вариант на Европейския съюз и на общоевропейска политика не може и не трябва да продължава повече така. „Политици, които не усещат болката на гражданите, нямат място на тези избори, затова ние сме разработили нашите социални идеи, затова кандидатът ни за председател на ЕК Мартин Шулц е разработил мерки за първите сто дни, ако социалистите победят на тези избори, за да можем да излезем с една честна и обърната към хората социална политика”, заключи Георги Пирински.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.