ГЕРБ

ГЕРБ: Градовете ще останат разкопани, ако ОП „Околна среда“ спре

По ОП „Околна среда” до края на март трябваше да бъдат възстановени плащанията. Срокът изтече и плащанията не са възстановени от ЕК. Това каза на пресконференция народният представител от ГЕРБ Томислав Дончев. Бившият министър допълни, че ролята на опозицията не е да прогнозира най-мрачния риск, който се надявам, да не се материализират, а той е невъзможност да се излезе от процедурата по плащания по програмата и да се спрат изплащанията.

„Ако се стигне до това, това означава, че държавата е длъжна да обслужа плащанията по всички проекти, които текат. Освен досегашните 1,5 млрд. лева, ще има струпа повече непредвиден товар върху бюджета на страната“, обясни Дончев. По думите му, това означава, че към края на годината няма да са спазени параметрите за дефицита. Ако държавата не го оправи – това означава, че реализацията на проектите по ОП „Околна среда” ще спрат и градовете ще останат разкопани. 

„Политическата ситуация е нажежена, но ние сме длъжни при такава ситуация не само да алармираме, но и да предлагаме решения. Щетите не са само щети за правителството, но и за гражданите и общините. Ние сме длъжни да предложим решение“, каза още той.

„Предвид ситуацията – 4 пропилени месеца, не се знае коя община коя поръчка и колко е сбъркана. Голяма част от процедурите, посочени като проблем, преди това са били одобрени от контролен орган. Понеже става дума за стотици проекти и двата месеца до края на срока не са достатъчни, плоска финансова корекция е единственият изход – да се иска от ЕК финансова корекция. Бих счел за добра корекция, ако тя е под 5% – разход, който да е платен от държава. Това ще избегне страшния сценарий милиардите да останат за сметка на държавата“, каза Томислав Дончев.

„В МОСВ се проведе масова чистка на хора с дългогодишен опит“, каза от своя страна народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева, която е и бивш заместник-министър на околната среда и водите.

„Вместо правителството да спасява програмата, в МОСВ миналата седмица извърши масова чистка – повече от 50 човека бяха брутално уволнени. Хора с дългогодишен опит и компетенции“, допълни тя. 

„Защо се прави точно сега и защо нямаме ясен отговор и резултата от правителството за това, какво се случва с проверката, която е обещана? Вярно ли е, че тази проверка, чиито резултатът беше оповестен преди две седмици, е незадоволителен и вярно ли, е че трябва да се прави трета?“, попита Василева.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.