Новини

И омбусдманът подписан в подкрепа на партия за евроизбрите

При проверка в сайта на ЦИК омбъдсманът на републиката Константин Пенчев е установил, че името му фигурира в списъка с лицата подкрепили Национал-демократичната партия. Пред БНТ той заяви, че никога в живота си не се е подписвал в подобни списъци. Пенчев подозира, че данните му са били взети от избирателните списъци. При всички случаи, обаче, използването на личните му данни не било трудна задача.

Според Пенчев, изготвянето на такива списъци с подписи като изискване за явяване на избори трябва да отпадне. „Това е подигравка”, каза той. „Представете си щом една малка партия може да се добере до личните данни на хората, какво остава за големите партии, които имат кметове, общински съветници и т.н.”.

Над 100 са вече постъпилите оплаквания от граждани, чийто данни са били използвани от партии без тяхно знание. Днес работна група от членове на Централната избирателна комисия ще провери всеки един сигнал на граждани, които не са се подписали в конкретен партиен списък или инициативен комитет за евроизборите, но въпреки това фигурират в него. След което всички случаи ще бъдат препратени към Комисията за защита на лични данни и прокуратурата.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.