БСП

Илияна Йотова: ГЕРБ да бяха дошли на дебат за еврофондовете

Ако бяха дошли колегите от ГЕРБ на самия дебат по доклада за усвояването на средствата от еврофондовете, който се състоя тази седмица, сигурно въпросите, които през цялата седмица бяха на дневния ред, щяха да отпаднат от самосебе си. Това каза евродепутатът от БСП Илияна Йотова в предаването „Неделя 150” по БНР. „Бях учудена от Моника Панайотова, която е един от българските евродепутати, член на Комисията по бюджетен контрол – комисия, която отговорна за този доклад, не е гласувала против този текст, който визира обвързването на мониторинговия механизъм на страната от страна на ЕК с призива за спирането на европейските средства.

Дори нейните изявление по-късно пред български медии сочеха точно в тази посока, че такъв текст трябва да остане”, подчерта Йотова. 

Тя не може да обясни такива коментари, като за нея те не са ясни, тъй като докладът обхваща периода на управление на ГЕРБ. Йотова допълни, че рискът от автоматичното освобождаване на средства по ОП „Околна среда” за май месец 2013 година са близо 29,303 млн лева, като през декември сумата е намалена с два милиона. Очаквах много по-бързо да се направят промените в този сектор, за да могат по-бързо да се усвояват средствата, но се вижда, че тук резултатите не са особено големи. Но това забавяне се дължи на предишното правителство, подчерта Йотова.

През 2012 година има забележки за обществените поръчки в България, забележки към разплащателната агенция, към преките плащания за селското стопанство. „Но не могат да се прилагат повече двойни стандарти към стани като България и Румъния; няма как да се обвързва мониторинга, който ЕК вече няколко години подред прави за двете страни с призив за спирането на европейските средства”, каза още Йотова.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.