БСП

Илияна Йотова: Ще инициирам закон за рибарството в Дунав

В новия мандат на ЕП ще инициирам законодателство конкретно за рибарството в река Дунав, така както го направих за Черно море. Това заяви Илияна Йотова, кандидат за евродепутат от листата на КБ и член на Комисията по рибно стопанство на ЕП, на среща с рибари и рибопроизводители във Видин. “Вече написахме европейското законодателство за Черно море заедно с българските рибари в нашия морски басейн и продължаваме да работим по темата, за да създаваме по-добри условия за нашите рибари. Време е вече да помислим и за рибарството и във вътрешността на страната и в частност по поречието на Дунав”, допълни тя.

Йотова припомни, че изминалият мандат на Европейския парламент е изработил Дунавската стратегия, която засяга множество европейски държави и важна част, от която е именно развитието на рибарството. На срещата се обсъдиха възможностите, заложени в нея за създаване на крайречни ферми, на местни малки рибарски групи, които да улеснят кандидатстването за евросубсидии и съвместна работа за справяне с бракониерството. “Близките няколко години ще са решаващи за нас, за да можем да извлечем максималното от Дунавската стратегия“, обясни кандидатът за евродепутат. 

Рибопроизводителите признаха, че възможностите за финансиране с европейски средства за производство на сладководни аквакултури и подкрепа за речния риболов са все още слабо познати. Според тях има нужда от допълнително разясняване на възможностите по фондовете за морско дело и рибарство и регионално развитие. 

Рибарите споделиха, че се обсъждат промени в Закона за рибарството и тъкмо предстоящата реформа в сектора е подходящият момент за решаване на съществуващите национални проблеми.

Рибарите са на мнение, че както европейското, така и националното законодателство трябва ясно да разграничава морското рибарство от дейността във вътрешните басейни и реките. Според рибарите трябва да се извършва редовно зарибяване на река Дунав, както и да се изчисти проблемът с краткотрайното отдаване под аренда на язовирите и пречките пред инвестициите за развитие на обекти на брега на вътрешните водоеми.

Илияна Йотова и видинските рибари са единодушни, че властите трябва да бъдат безкомпромисни в борбата с бракониерите и наказателното законодателство за техните деяния трябва да стане много по-строго.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.