БСП

Илияна Йотова: Винаги има начин да намерим компромис с коалиционните партньори

Трябва да държим достатъчно силно на социалните ни ангажименти, както подхожда на една истинска левица, защото другата партия, която подкрепя настоящето управление в България има своята програма и приоритети. Това заяви Илияна Йотова на среща с жители на Бургас. По думите й една от основните теми, която вълнува хората в страната, е младежката безработица, в условията на тежка икономическа криза.

„Програмата на Европейските социалисти „Младежка гаранция“ вече е отбелязала успехи в Австрия и има всички предпоставки това да се случи и в България”, посочи Йотова. Според нея програмата за младежка гаранция е от ключово значение за решаването на този огромен проблем с липсата на работа за младите не само в Бургас, но и в цялата страна. 

„Хората навсякъде ме питат как по-точно ще функционира тази програма. Поддържам постоянен контакт с Министерството на труда и социалната политика и съм доволна от яснотата на техния план. В момента се работи по изграждане на системите в общинските и областните администрации. Стар проблем е, че много млади безработни въобще не се регистрират в Бюрото по труда. Ще се води информационна кампания по училища и университети и което е най-важното – ще се прави индивидуален профил на всеки безработен младеж, с неговите компетенции и професионални квалификации. По този начин ще се търси възможно най-доброто решение за всеки младеж, обърнал се към „Младежка гаранция“, обясни евродепутатът. 

Тя уточни, че от особена важност са платените стажове за младежите, за които пари осигурява Европейския съюз, като по този начин се среща бизнеса с навлизащите в пазара на труда. „Разбира се, за да се случи всичко това трябва да се съживи бизнеса и затова ние ще отстояваме нашето ляво виждане за това как трябва да се възстановява и развива икономиката. Колегите от ДПС ще трябва да се съобразят с това, защото компромисите са необходими и БСП няма единствена да ги търси.“ каза госпожа Йотова. 

Българският евродепутат коментира и предизвикателствата пред социалистическите партии в Европа. Според нея една от най-големите заплахи за левицата навсякъде е отсъствието на ясни послания и ангажименти към хората и преди всичко вътрешното разделение. „Унгария е чист пример в това отношение – там левицата се разцепи на различни фракции, от което по блестящ начин се възползва десницата на Орбан и, което е по-страшно, откровено фашистката партия Йобик.“. По думите на Йотова, такава заплаха има и в България, с оглед опитите на бивши социалисти като АБВ, чиито действия могат да доведат до идване на власт на популисти като Бойко Борисов.

По време на посещението си в Бургас Йотова присъства и на Международния бизнес форум „Новата икономика на България – Пътят на изток“.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.