БСП

Илияна Йотова: За първи път на много места бяха раздадени 500 млн. лв. за благоустройство

Все още не можем да превъзмогнем инерцията, която ни пречи да предприемаме местни инициативи, които да бъдат субсидирани с евросредства, каквато е успешната практика в Европа. Това каза на среща с жители на село Сестримо, община Белово, кандидатът за евродепутат на БСП Илияна Йотова. „Програмите за временна заетост и социалните помощи не са решение на проблема с безработицата. Очакваме новия план на премиера Пламен Орешарски за реиндустриализация на страната.

Това означава предприятия и работни места, което е стъпка в правилната посока.”, посочи втората в евролистата на Коалиция за България Илияна Йотова. Според нея няма нищо по-тъжно от обезлюдяването на села и градове, от хлопването на вратите на къщите.

„През изминалите 4 години за малките общини нямаше пари. За първи път през тази година на много населени места бяха раздадени 500 млн. лв. за благоустройство и заетост. Защото не може да си позволим в 21 век да живеем в две Българии – на големите градове и на обезлюдяващите села.”, допълни тя.

Най-големият пробив на социалистите, според Илияна Йотова, е програмата за младежка гаранция, по която всеки млад човек ще има възможност според своите образователни и професионални характеристики за работа или допълнително обучение.

„Казват, че Брюксел е далеч, но 90% от решенията, взети там, стават част от нашето национално законодателство. Затова е много важно кой ще прави политиката там: десните, които прилагат мерки на икономии, съкращения на работни места и орязване на бюджети или левите, които отстояват идеята за социална справедливост чрез икономически растеж. Този модел на управление в ЕС е вреден и не искаме да се повтаря тук, защото само задълбочава проблемите, а не ги разрешава.”, подчерта евродепутат Йотова.

„Много е важно кой изпращаме в Брюксел, защото това не са чиновници, а трябва да са хора, които имат български каузи и могат да ги отстояват”, категорична беше тя. В края на срещата в Сестримо евродепутат Илияна Йотова връчи партийни билети на 12 новопостъпили младежи. В същия ден Йотова се срещна и с жители на друго беловско село – Габровица.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.