ДПС

Йордан Цонев: Напоследък не съм се срещал с Христо Бисеров

Йордан Цонев би подкрепил Делян Пеевски за евродепутат. Това каза самият той пред БНТ. Цонев заяви, че напоследък не се вижда с бившия си колега от ДПС Христо Бисеров. „Очаквам подкрепа, защото вършим стойностни неща. Социалната и бюджетната политика са важни“, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев. Пред Димитър Цонев финансистът обясни, че има опасност бизнесът с бързи кредити да стане лихварски и да е извън закона. Причина за това е наложеният таван от 50% на годишния процент на разходите.

По телефона се включи Здравко Иванов, собственик на фирма за бързи кредити. „Съгласен съм с искане за регулация на пазара за бързи кредити, но смятам, че начина е неподходящ. С такъв таван на годишния процент на разходите /ГПР/ компаниите ще фалират“, коментира по горещата тема Иванов.

„Бях против промените в Закона за потребителския кредит, а бързите кредити са на небанкови финансови институции“, каза депутатът Цонев. Според него, ако таванът на годишния процент на разходите е 50%, фирмите за бързи кредити имат 30% невъзвръщаеми кредити, защото няма достатъчно обезпечение“, каза Цонев.

„2 млрд. лева са взели българите за бързи кредити. Това е рисков сегмент и рисков бизнес. Млко е обидно да се слага таван в една европейска страна“, каза Цонев. „Не е сериозно, но няма да пречим на колегите да показват, че се грижат за хората“, допълни финансистът в парламента. 

Йордан Цонев защити идеята за сливане на Комисията за защита на конкуренцията с Комисията за защита на потребителя. „Идеята има своята логика, в Холандия и още няколко страни е така, изчаква се Еврокомисията да си каже мнението“, каза Цонев. Относно обвинението, че така може да бъде променен състава и структурата на комисиите, Цонев заяви, че не това е целта. Целта е да се усили мощта на тези органи, които се борят срещу монополите. 

„Тази седмица комисията за Мишо Бирата приключва доклада“, каза Цонев. „От проверката е видно, че е имало пропуски в работата на проверяващите пивоварната. Имало е разминавания на действията, предприемани относно случая. Нямам никакви съмнения, че е имало намеса в работата на митниците от страна на премиера, че агенция „Митници“ не е обжалвала връщането на лиценза. Правилно е проверявана пивоварната, има пропуски в документацията, незаконно е изваряван спирт“, заяви Йордан Цонев.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.