ГЕРБ

Йорданка Фандъкова, ГЕРБ: Вече настаняваме децата, лишени от родителски грижи в София, в модерните центрове от семеен тип

„Вече настаняваме децата, лишени от родителски грижи в София, в модерните центрове от семеен тип, които изградихме в последната година. Целта ни е да успеем да затворим всички социални домове от стар тип“. Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София от ПП ГЕРБ. Столична община изгради 13 центъра за настаняване от семеен тип, 2 преходни и 1 защитено жилище, от тях вече 8 работят.

„Преди 9 месеца започна строителството на „къща за децата“, която също е алтернатива на социалните домове. Днес тя е готова и скоро в нея ще бъдат настанени първите деца. Благодаря на екипа на Фондация „За Нашите деца“ и лично на г-жа Шалапатова за свършената работа“, заяви Фандъкова при посещението си в новия център.

Проектът се реализира от Фондация „За Нашите деца“ в партньорство със Столичната община.
Преди 2 години по предложение на кмета Йорданка Фандъкова Столичният общински съвет взе решение, с което учреди безвъзмездно право на строеж на детската къща. Детската къща ще функционира по изцяло нов метод в България. В нея временно ще бъдат настанени шест бебета и малки деца до 7 години, лишени от родителски грижи.

Новородените, ще останат в „Къща за деца“ до момента, в който се намерят осиновители, приемно семейство или се върнат при биологичните си родители. Грижа за децата полагат приемни родители с подкрепата на екип от специалисти.

„Искрено желая децата без родители бързо да намерят свое ново семейство, в което да получават грижи и любов“, посочи още Фандъкова по повод националния информационен ден за осиновяването.

Днес бе открит и Центърът по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм в кв. „Горубляне“. Инициативата за намиране на място за центъра дойде от майките на децата. Столична община предостави сградата и заедно с много граждани и обществени личности, помогна за ремонта й. Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София от ГЕРБ заяви, че Столична община поддържа общо 4 центъра за деца с аутизъм. Центърът за работа с деца и младежи от 7 до 18 г. се управлява съвместно със сдружение „Аутизъм днес“.

„Район „Лозенец“ предостави помещение за втори център за деца в по-малка възраст от 2 до 7 г. Избрахме сдружение „Аутизъм днес“ да бъде доставчик на услугата и предстои тя да стане държавно делегирана дейност. До края на годината центърът ще се финансира с общински средства“, каза Фандъкова. В дневния център „Свети врач“, както и в центъра за Социална рехабилитация в кв. „Слатина“, има екипи, които работят с деца с аутизъм.

„Имаме активна политика в подкрепата за деца и възрастни в неравностойно положение. Работим активно с неправителствени организации, като заедно реализирахме 15 проекта за подобряване на услугите“, подчерта Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че предстои разкриването на още 11 социални услуги за деца и възрастни със специални потребности.

В последните години Столична община поддържа 11 специализирани институции за деца и възрастни и предоставя 68 социални услуги за хора със специални потребности. 24 социални услуги се предоставят от неправителствени организации, на които от общината е делегирала тази възможност. Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова припомни, че в последната година в София са изградени 13 центъра за настаняване от семеен тип и 3 защитени жилища.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.