ГЕРБ

Йорданка Фандъкова: Изоставен от години тунел в кв. „Суха река“ става най-новото пространство за култура в район „Подуяне“

Изоставен от години тунел в кв. „Суха река“ става най-новото пространство за култура в район „Подуяне“. Идеята е резултат от съвместната работа на кмета на „Подуяне“ Ева Митова и млади художници от района. Това каза кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че трансформирането на подлеза в галерия се вписва изцяло в програмата й за превръщане на изоставени пространства и индустриални сгради в пространства за култура.

Проектът бе представен от Ясен Гешев, председател на Фондация за градско изкуство. Неизползваният тунел е част от пътен възел „Подуяне“ и след ремонтни дейности ще бъде превърнат в иновативно пространство, което ще даде възможност за организиране на локални и международни събития, за провеждането на изложби и обучения.

„Това е проект, който започнахме съвместно с район „Подуяне“ и Столичната община още преди няколко години и е резултат от съвместна ни работа с Йорданка Фандъкова, Малина Едрева и Ева Митова. Мисля, че намерихме модела на сътрудничество, който е устойчив и дава възможност за създаване на качествен културен продукт. В същото време така решаваме проблеми дефинирани в културната стратегия на София“, каза по време на представянето председателят на Фондация за градско изкуство Ясен Гешев. Той добави, че в процеса на съвместната работа с Ева Митова и Малина Едрева район „Подуяне“ започна да се превръща в предпочитано място за артисти от България и света. „Тази трансформация на панелен квартал е без аналог“, подчерта Ясен Гешев.

През 2011 Фондация за градско изкуство организира първото издание на фестивала за градско изкуство URBAN CREATURES с графити художници в коритото на Перловската река . Година по-късно те превърнаха коритото на реката в плаж, а през 2013 и 2014 реализираха поредица от внушителни стенописи върху панелните блокове в кв. „Хаджи Димитър“. Най-емблематичната им творба е Дядо Добри, който стана емблема на района.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.